propust / 'Analizirali su Isusov kostur': Školarce u udžbenicima za povijest dočekala greška i nije jedina

U digitalnom obliku je ispravljena, a crno na bijelom u knjigama i dalje postoji

19.1.2019.
11:15
VOYO logo

"Kreirao je 'stvarno lice' Isusa na temelju otkrića britanskih znanstvenika koji su uz pomoć izraelskih arheologa analizirali Isusov kostur", netočna je to informacija koja se nalazi u udžbeniku povijesti za 5 razred. 

Zapravo je riječ o mogućoj rekonstrukciji lica Isusa Krista napravljenoj na temelju kostiju Židova iz prvog stoljeća, a ne  kosturu samog Isusa. Do propusta je, kažu iz nakladničke kuće, došlo zbog manjka vremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoliko promjena kurikuluma i kratki rokovi, i nisu se stigle proći sve razine provjere pa se ovakvi tipfeleri mogu provući, to nije bila naša namjera i mi smo pogreške odmah ispravili", kazao je Deniver Vukelić, urednik za povijest Školska knjiga.

Divjak: 'Pogreške su uvijek moguće'

Nakon upozorenja iz ministarstva sadržaj su u digitalnom obliku  isrpavili i obavijestili škole. No,sporni udžbenik i dalje se koristi u 17 eksperimentalnih škola za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu odmah vidite koja je vrijednost ako imate digitalni udžbenik jer je izmjena odmah stupila na sangu, a fizičke udžbenike ne možete odmah sve povući. Pogreške su uvijek moguće, ali važno je da imamo mogućnost reagiranja odmah", kazala je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

A vrlo brzo moraju reagirati i učitelji. "Moram zaista provjeriti sve što piše, sve slike i jesu li autentične s tekstom. Pitaju me vi ste rekli ovo, pogledajte piše drugo, onda bolje da ja preduhitrim i kažem tu smo evo pronašli grešku", kazala je Marta Smjerog, nastavnica povijesti OŠ Milana Langa Bregana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podatke će zajedno proučiti

A grešaka je bilo još. Zbog nespretno napisane rečenice moglo se zaključiti da u drevnom Egiptu nije bilo robova. "Da imali smo  i vezano za Egipat i tu sam ih odmah upozorila iako i oni sami neke greške uoče. Našli su se u šumi podataka pa smo se dogovorili da ćemo sve zajedno morati proučiti", tvrdi Smjerog.

A prije izdanja novog udžbenika za iduću školsku godinu sve će dobro morati proučiti i ministarstvo i nakladnici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo