afera kaj bi štel biti / Anto Nobilo za RTL Danas: 'Trgovina bi bila da je Šimunić oduzeo SDP-u glasove, a bio u paktu s HDZ-om'

Tušek ima društvenu poziciju, jer je član predsjedništva HDZ-a, smatra odvjetnik

31.1.2021.
19:40
VOYO logo

Otkad je u javnost dospjela snimka nezavisnog vijećnika u Oroslavju Viktora Šimunića, u kojem mu HDZ-ovci nude funkcije za potporu, svi se bave aferom "Kaj bi štel biti". Kakva je sudska praksa oko političke trgovine pojasnio je odvjetnik Anto Nobilo.

On tvrdi kako je bez istrage teško reći pravu kvalifikaciju snimke. Prema radnoj verziji, pojašnjava Nobilo, treba istražiti ima li elemenata trgovine utjecajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Trgovinu utjecajem može raditi netko tko ima društvenu poziciju. Tušek ima društvenu poziciju, jer je član predsjedništva HDZ-a i bio je predsjednik HDZ-a Zagorja. Stranka je na vlasti, dakle društveni utjecaj je neprijeporan. On bi morao koristiti taj društveni utjecaj da bi napravio netko drugi, u ovom slučaju Šimunić, napravio  radnju koja se ne bi smjela napraviti'', kazao je Nobilo. 

''Premijera smeta što je Šimunić snimio i što je došlo u javnosti, te što to njegovoj stranci šteti. Njega ne smeta što je Tušek nudio i kako se radi ta trgovina. To pokazuje da mi imamo jedan sustav koji je nakrivo postavljen i to u kombinaciji s Hrvatskom koja predstavljala čistu partijsku državu. HDZ je preuzeo model Saveza komunista Hrvatske'', smatra Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinjava ga što u opoziciji ne postoje dominantno antisistemske stranke koje bi takav nakaradni sistem htjele srušiti, nego većina opozicije samo želi doći na poziciju HDZ-a. 

''Ta radnja bi bila da on glumi lijevo-liberalnu opoziciju, a ustvari unaprijed dogovori pakt sa HDZ-om, kako bi SDP-u odnio glasove, a za to će dobiti naknadu u vidu
plakata, u vide nekog radnog mjesta koje on sam izabere'', dodaje Nobilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik tvrdi kako tu ima elemenata za istraživanje, ali treba pustiti USKOK-u da to istraži.

Image
sve je na uskok-u /

Tri dana od izbijanja afere 'A kaj bi ti štel biti?' oglasio se i HDZ-ov gradonačelnik

Image
sve je na uskok-u /

Tri dana od izbijanja afere 'A kaj bi ti štel biti?' oglasio se i HDZ-ov gradonačelnik

Prema ocjeni odvjetnika, rečenica ''Kaj bi ti štel Viktor?'', najbolje oslikava političko stanje u Hrvatskoj. Šimunića se ne pita što je radio ili koje škole je završio, nego
što bi htio biti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dakle nije bitno kakva ti je naobrazba, nije bitno kakvo imaš poslovno iskustvo, ali ako radiš za stranku, stranka će ti dati mjesto bilo kakvo, '', rekao je Nobilo.

To dovodi do stvaranja uhljeba, opisuje Nobilo, koji upravljaju tvrtkama u vlasništvu države. Tako je stvoren jedan klijentelizam. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Iznenađuje me što neki političari kažu 'Pa ne trebaju nam ni natječaji, pustimo stranke da postavljaju'. Meni se čini da su sve te tvrtke gospodarski subjekti  i da na njihovom
vrhu trebaju biti profesionalni menadžeri, kako bi stvorili maksimalni profit. Baš zato što mi radimo na drugačiji način, imamo ovako stanje u državi'', ocijenio je Nobilo.

Direktno ili indirektno, za državu je vezano gotovo 60 posto gospodarstva, to nije normalno, smatra poznati odvjetnik. U socijalizmu je oko 80 posto gospodarstva bilo vezano uz državu, a sada bi trebali biti u kapitalizmu. Nobilo pojašnjava kako je tome tako jer u mandatu jedne vlade, od lokalne uprave pa do državnih tvrtki, zapošljava se oko 20 000 ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako političko postupanje je normalno u Hrvatskoj, a za političku trgovinu osuđen je jedino Željko Sabo. No u samo u prošlom sazivu sabora velik broj ljudi koji su izabrani na jednoj listi, kasnije prelaze na drugu listu.

''Ja nisam čuo da je netko istraživao da li su time napravljena kaznena djela. Da li je netko dao neku imovinsku korist ili bilo kakvu drugu korist? Sabo je jedan izolirani
incident'', rekao je Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Politička trgovina je politički termin, to nije pravi termin. Kod Sabe imamo podmićivanje vijećnice, kod Tušeka imamo trgovinu društvenim utjecajem. Oba kaznena djela izigravaju izvornu volju birača, no to  su različita kaznena djela'', kazao je Nobilo. 

''Premijera smeta što je Šimunić snimio i što je došlo u javnosti, te što to njegovoj stranci šteti. Njega ne smeta što je Tušek nudio i kako se radi ta trgovina. To pokazuje da mi imamo jedan sustav koji je nakrivo postavljen i to u kombinaciji s Hrvatskom koja predstavljaa čistu partijsku državu. HDZ je preuzeo model Saveza komunista Hrvatske'', smatra Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinjava ga štu u opoziciji ne postoje dominantno antisistemske stranke koje bi takav nakaradni sistem htjele srušiti, nego većina opozicije samo želi doći na poziciju HDZ-a. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo