Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
rtl pomaže djeci

Aparat im je prijeko potreban da bi preživjeli! Pomozimo da malena srca kucaju jer naša su srca velika

U KBC-u Zagreb potreban je uređaj za liječenje inhalacijskim dušik-oksidom za kvalitetnije liječenje kritično bolesne djece s plućnom hipertenzijom

Sanja Petrović/ 20.11.2020. u 13:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Udruga "RTL pomaže djeci" i ove je godine pokrenula javnosti već dobro poznatu kampanju "Budi mi prijatelj".

U KBC-u Zagreb, Klinici za pedijatriju na Odjelu za intenzivno liječenje djece potrebno je nabaviti uređaj za liječenje inhalacijskim dušik-oksidom koji će osigurati kvalitetnije liječenje kritično bolesne djece s plućnom hipertenzijom. Naime, kod djece s urođenim srčanim manama, teškim disajnim tegobama i/ili drugim uzrocima teške hipoksije, javlja se potreba za vrlo specifičnim liječenjem tijekom kojega se, inhalacijom plina dušik-oksida, postiže diletacija plućnog krvožilja te posljedično bolja oksigenacija i opskrba tkiva kisikom te olakšani rad srca. Navedena terapija od iznimne je koristi i važnosti tijekom preoperativnog i postoperativnog liječenja novorođenčadi i djece s prirođenim srčanim manama.

Image
RTL POMAŽE DJECI

Tako su maleni, a već se bore za život: Oni nas trebaju! Pokažimo još jednom veliko srce i pomozimo im da dišu

Image
RTL POMAŽE DJECI

Tako su maleni, a već se bore za život: Oni nas trebaju! Pokažimo još jednom veliko srce i pomozimo im da dišu


Trenutno se na Odjelu ovaj vid liječenja provodi korištenjem zastarjelih i djelomično neispravnih uređaja koji su stari i više od 20 godina. Nabava ovog uređaja omogućila bi provođenje ovog vrlo specifičnog vida liječenja na kvalitetniji i što je najvažnije, uspješniji način čime bi se poboljšao sveukupni ishod liječenja u navedenih bolesnika.

''Radi se o uređaju za liječenje inhalacijskim dušik-oksidom (iNO). Riječ je o plinu koji širi krvne žile u plućima i na taj način omogućava bolje obogaćivanje krvi kisikom tijekom prolaska kroz pluća. Aparat je od izrazite važnosti kod liječenja djece koja imaju plućnu hipertenziju, bilo primarnu bilo sekundarnu, ali i kod nekih drugih uzroka teške hipoksije odnosno izrazitog manjka kisika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Aparat je važan i inače za djecu kojoj je potrebna intenzivna njega i liječenje, ali je poglavito važan u smislu funkcioniranja cjelokupnog projekta dječje kardijalne kirurgije. Naime, određeni broj bolesnika koji primarno nužno nemaju problem s plućnom hipertenzijom, imaju u ranom postoperativnom tijeku potrebu za tim aparatom kojim se prevladavaju problemi oksigenacije u najkritičnoj fazi liječenja.

Lani smo u našoj dječjoj Intenzivnoj imali oko 800 prijema, a oko 200 je operirane djece zbog prirođenih srčanih grešaka. Jedan dio te djece zahtijeva primjenu tog inhalacijskog dušik-oksida. Bitno je naglasiti da su to djeca kojoj je apsolutno ta terapija potrebna kako bi preživjela. Upravo ta terapija je neizostavan dio liječenja u postoperativnoj fazi liječenja prirođene srčane greške'', pojasnio je prof.dr.sc. Sandro Dessardo, liječnik na Odjelu intenzivne njege Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb.

Upravo se čita

Image
užas

Velika tragedija u Rijeci: U vodenoj bujici preminuo muškarac, pronašli ga ispod automobila


Odjel intenzivnog liječenja djece Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb bavi se liječenjem kritično bolesne djece i djeluje u okviru Referentnog centra RH za neonatalno i pedijatrijsko intenzivno liječenje te kategorizacijski predstavlja ustanovu najviše razine za pedijatrijsku intenzivnu medicinu u RH.

No, ništa bez vaše pomoći. Pozivom na humanitarni broj udruge 060 9007 donirate pet kuna (cijena poziva je 6 kuna i 25 lipa s PDV-om) za ove vrijedne projekte kampanje "Budi mi prijatelj"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dodatne informacije, kao i broj žiro-računa udruge, potražite na internetskoj stranici rtlpomazedjeci.hr. Hvala vam!

Sanja Petrović/ 20.11.2020. u 13:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'Miki Miki'

Najpopularnija pjesma u Hrvatskoj podijelila je javnost. Zašto je očiti primjer seksizma zaludio našu mladež?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba