Poziv na otpor / Apel za spas FFZG-a i Sveučilišta u Zagrebu: 'Bolji Filozofski, pokazuje se, nije po volji rektoru Damiru Borasu'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Studenti osjećaju posljedice krize upravljanja na njihovu fakultetu i institucionalnoga nasilja koje provodi rektorat

29.1.2021.
17:41
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Sveučilište u Zagrebu u dubokoj je moralnoj i upravljačkoj krizi, a nad Filozofskim fakultetom (FFZF) provodi se nasilje, neke su od riječi apela upućena javnosti i mjerodavnima u petak ispred zgrade FFZG-a, u kojemu se poziva i cijelu sveučilišnu zajednicu na otpor oligarhiji.

Apel je upućen s konferencije za medije održane u povodu situacije koja je na tom fakultetu nastala nakon što je Senat zagrebačkoga Sveučilišta u srijedu, 27. siječnja, uskratio suglasnost programima dvoje predloženika za dekana te sveučilišne sastavnice - profesora Renate Geld i Nevena Jovanovića. Time je procedura za izbor dekana vraćena na početak, a do izbora nova dekana obnašatelj dužnost ostaje prorektor Miljenko Šimpraga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim povodom javnosti su se obratili profesori Geld i Jovanović te predstavnik Studentskoga zbora FFZG-a Josip Majsec.

Poziv mjerodavnima da isprave nedostatak autonomije

Image
Zlostavljanje na Sveučilištu /

Zagrebački rektor Damir Boras znao je za bar jedan slučaj seksualnog uznemiravanja: Odlučio je profesora nagraditi!

Image
Zlostavljanje na Sveučilištu /

Zagrebački rektor Damir Boras znao je za bar jedan slučaj seksualnog uznemiravanja: Odlučio je profesora nagraditi!

Tako je Majsec pozvao mjerodavne - prvenstveno Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Vladu da "isprave nedostatak autonomije i prestanu se bojati rektorova licemjerja i korištenja riječi koje iskrivljava u privatne svrhe i pomognu, ne samo FFZG-u, već čitavom visokom obrazovanju i hrvatskom društvu u cjelini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trulež na najvećem sveučilištu u Hrvatskoj rezultirat će truleži na svim razinama", poručio je Majsec.

Istaknuo je da studenti osjećaju posljedice krize upravljanja na njihovu fakultetu i institucionalnoga nasilja koje provodi rektorat nad fakultetom te da su kao studentski predstavnici od rujna prošle godine primili mnoge pritužbe zbog problema koje uzrokuju loši potezi i štetne odluke nametnute uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majsec je spomenuo i primjer da su zbog cenzure interne komunikacije na fakultetu Studentski zbor, u pokušaju da organizira pomoć stradalima u nedavnom potresu, morao čekati dva dana da jedan običan mail bude 'propušten' studentima i nastavnicima.

Rektorove kriterije zadovoljio bi samo program njegova kandidata

Profesorica Geld napomenula je kako je na razgovor kod rektora o njezinu dekanskom programu pozvana 21. siječnja, a rektor je već 15. siječnja donio odluku i preporučio članovima Senata da ne daju suglasnost na programe dvoje predloženika za dekana FFZG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz napomenu kako svatko može zaključiti o čemu je riječ te kako je očito da bi rektorove kriterije zadovoljio samo program njegova kandidata ili kandidatkinje, Geld je ocijenila da rektor i članovi Senata zaboravljaju da je vijeće FFZG-a izglasalo i odabralo programe kandidata koje žele vidjeti kao dekana ili dekanicu fakulteta.

Smatra kako je vrijeme da članovi i članice Senata, odnosno dekani i dekanice koji su podržali rektorovu odbijenicu, shvate kako ovdje nije riječ o krizi FFZG-a već o krizi Sveučilišta u Zagrebu kojega su i oni dio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krizu ne kreiraju nastavnici i studenti FFZG-a već rektor Sveučilišta u Zagrebu i članovi Senata koji ne žele pogledati oko sebe i shvatiti koliku štetu čine Sveučilištu i široj zajednici", poručila je Geld.

S tim u vezi, istaknula je kako mora zaključiti s apelom u kojemu su ujedno i pitanja - dokle seže autonomija rektora, prorektora i pojedinih članova Senata, kome oni odgovaraju - javnosti, studentima kojih je Sveučilištu u Zagrebu više od 70 tisuća, njihovim roditeljima, nastavnicima i ostalim djelatnicima na FFZG-u ili bilo kojem drugom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk je zakonit, ali na Filozofskom traju procesi atomizacije

Profesor Jovanović rekao je da se FFZG od 2016. bori da bude bolja ustanova - prostor znanstvene istine, slobode mišljenja i govora, partnerstva i uzajamnosti na što ih obvezuje i sveučilišni Statut.

"Takav bolji Filozofski, pokazuje se, nije po volji rektoru Damiru Borasu i prorektorima Anti Čoviću i Miljenku Šimpragi, a važno je imati na umu da im Fakultetsko vijeće, usprkos političkoj moći Borasa i Čovića, nije odobrilo produženje radnog odnosa nakon 65. godine života, a FFZG se usudio i postupiti po davno podnesenoj prijavi i putem nezavisnoga povjerenstva preispitati znanstveni put Ante Čovića", podsjetio je Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato, ustvrdio je, "kako god okrenete, istočni je grijeh našega fakulteta aktiviranje mehanizma samokontrole znanstvene zajednice, bez čega i nema istinske znanstvene zajednice".

Jovanović je ocijenio kako je "ozbiljna bolest zahvatila sva četiri tijela koja upravljaju našim najstarijim i najvećim sveučilištem - rektora, Senat, Sveučilišni savjet i Rektorski kolegij od kojih ni jedno tijelo ne dopušta odabire većine članova Fakultetskoga vijeća i FFZG-a niti se aktivira da obrani te odabire".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinare je, među ostalim, zanimalo, hoće li na FFZG-u biti organiziran štrajk, a Jovanović je odgovorio kako je štrajk sada zakonski moguć. Ali, upozorio je, na FFZG-u uprava već dugo provodi atomizaciju, odnosno podjelu među nastavnicima.

Ipak, Jovanović je pozvao kolege znanstvenike i kolege studente Sveučilišta u Zagrebu da se odupru sveučilišnoj oligarhiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer, danas dolaze po nas, a već sutra doći će i po vas", poručio je Jovanović.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo