Kolektivni ugovor / Apsurd: Liječnicima koji rade s covid pacijentima plaća će biti manja za više od 20 posto?!

Image
Foto: RTL

Ministarstvo zdravstva još uvijek nije dalo nikakav naputak ravnateljima bolnica o tome tko ima pravo i na koliki dodatak

4.12.2020.
7:56
RTL
VOYO logo

Po običaju, Hrvatska je zemlja apsurda i tamo gdje ga objektivno ne bi trebalo biti. Naime, 28 posto dodatka na plaću prema kolektivnom ugovoru dobiva liječnik specijalist koji liječi pacijente oboljele od TBC-a, premda se radi o bolesti za koju postoji cjepivo pa je i mogućnost zaraze zanemariva.

Dakako, covida nije bilo kad se radila ta podjela, ali u ovoj se situaciji trebao riješiti status onih koji rade s pacijentima oboljelima od koronavirusa jer je to u ovom trenutku sigurno najopasnije radno mjesto za liječnike, poglavito one koji liječe najteže slučajeve, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li se dogoditi da zdravstveni djelatnici koji rade s covid-pacijentima, a posebno oni koji su došli pomoći u covid-bolnicu KB Dubrava te u druge slične ustanove u Hrvatskoj, dobiju manju plaću za protekli mjesec nego za mjesec ranije kad su radili svoj redoviti posao u matičnim bolnicama?

Mogu li oni koji u svojim bolnicama rade s covid-pacijentima ostati bez tog istog dodatka od 28 posto na osnovnu plaću na uvjete rada jer koronavirusa do sada nije bilo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor na oba pitanja je potvrdan: sve je to moguće ako se ništa ne promijeni u načinu isplata plaća, jer Ministarstvo zdravstva još uvijek nije dalo nikakav naputak ravnateljima bolnica o tome tko ima pravo i na koliki dodatak dok traje covidkriza. Istina, početkom prošlog mjeseca v.d. ravnatelja KB-a Dubrava Ivica Lukšić odlučio je da oni koji rade u PRIC-u imaju pravo na dodatak na uvjete rada od 28 posto, ali to još uvijek nije riješilo problem.

Naime, u PRIC-u KB-a Dubrava se ne dežura, satnica je tek temeljna plaća uz dodatak od 28 posto na uvjete rada jer se radi dnevno po principu 4 sata rada, 4 sata odmora pa onda opet povratak u bolnicu na 4 sata. Drugim riječima, kako god se računalo imat će manju plaću nego li u mjesecu u kojem su radili u matičnoj bolnici za najmanje 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje se to može vidjeti na konkretnom, grubom izračunu. Ako neki specijalist koji je došao raditi u covid-bolnicu ima osnovnu plaću 10.000 kuna, a radi u jedinici intenzivne skrbi, na tu će plaću dobiti dogovorenih 28 posto više. Plaća će mu ugrubo iznositi 12.800 kuna, i tu priča završava jer taj liječnik nema dežurstava, prekovremenih... U svojoj bi bolnici imao također osnovnu plaću 10.000 kuna, zatim 19 posto dodatka na uvjete rada koje imaju gotovo svi, dežurao bi tri ili četiri puta i njegova bi plaća bila oko 16.000 kuna!? Riječju, malo manji dodatak, ali ukupno primanje veće 20 posto, piše Jutarnji list.

Ministar Vili Beroš je na Vladi najavio ''odluku o plaćama do kraja tjedna'', ali bez ikakvih pojedinosti, premda su neke zdravstvene ustanove već isplatile plaće za studeni s dodatkom od 28 posto i tako moguće ''prekršile propise jer ne mogu biti nepravedni prema svojim zaposlenicima' zbog 'nejasne primjene Kolektivnog ugovora''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo