urod će biti rekordan / Apsurd u dolini Neretve: nikad više mandarina, a nema ih tko pobrati

Image
Foto: dubrovački dnevnik

'Procjena je da će ovogodišnji urod mandarina biti rekordan i iznositi čak 90.000 tona, a mi ne možemo naći radnike koji će te mandarine pobrati i pripremiti za tržište', poručuje se

30.8.2016.
15:53
dubrovački dnevnik
VOYO logo

Iz tvrtke AgroFructus u utorak su izvijestili kako se ovogodišnji urod mandarina procjenjuje na rekordnih 90 tisuća tona, no i upozorili da ih nema tko pobrati i pripremiti za tržište.

“Procjena je da će ovogodišnji urod mandarina biti rekordan i iznositi čak 90.000 tona, a mi ne možemo naći radnike koji će te mandarine pobrati i pripremiti za tržište”, rekao je predsjednik Uprave AgroFructus grupe Denis Matijević, ujedno vlasnik i najvećeg otkupnog centra u Opuzenu, piše Dubrovackidnevnik.rtl.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz AgroFructusa ističu kako im nedostaje 150 sezonskih radnika, a razlog vide u iseljavanju i nemogućnosti uvoza radne snage.

Iseljavanje radno sposobnih

“Iz Hrvatske je iselilo više od sto tisuća radno sposobnih, a trend odlaska cijelih obitelji još je u uzlaznoj putanji”, ističe Matijević dodavši kako je učinkovitije iskorištavanje uroda ključno za konkurentnost i boljitak hrvatske poljoprivrede. “Ako su proizvođači u tome onemogućeni, urod propada, a s njime i prilika za prosperitet”, ističe Matijević dodajući da je 20 dozvola za nova zapošljavanja stranaca u sektoru poljoprivrede i šumarstva prema Odluci o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2016., daleko od postojećih potreba hrvatskih poljoprivrednika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo