PROMJENA ZAKONA / Apsurdi vezani uz prava bivše predsjednice: Za koga će raditi dok će je građani plaćati?

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zakon o pravima bivšeg predsjednika pun je rupa i apsurda

28.2.2020.
7:57
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Prva Vlada HDZ-a i MOST-a mijenjala je Zakon o pravima bivšeg predsjednika samo da bi Stjepanu Mesiću ukinula mogućnost da doživotno koristi državni ured, no i dalje stoji da ga bivši predsjednici i predsjednice mogu koristiti pet godina što je pravo koje će iskoristiti bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša predsjednica će uz ured imati šest mjeseci punu plaću koja iznosi 24.376 kuna mjesečno neto, a nakon toga će imati pravo još šest mjeseci primati pola plaće, dakle 12.188 kuna neto svaki mjesec, a na sve te plaće se obračunavaju uplate i za doprinose.

Kad istekne godina dana i pravo na plaću Zakon kaže da bivša predsjednica ima samo pravo na mirovinu. I to odmah, a ne mora čekati da napuni 65 godina. Ona će tada imati tek 52 godine pa bi trebala ići u mirovinu ako ne nađe neki drugi posao jer nikakva naknada koja bi mogla zamijeniti plaću nije propisana, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Predsjednik nakon prestanka obnašanja dužnosti predsjednika ima pravo na mirovinu bez drugih uvjeta, neovisno o starosnoj dobi. Iznos se određuje kao starosna mirovina, prema ostvarenom mirovinskom stažu i plaćama tijekom radnog vijeka'', objasnili su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). U tom slučaju njezina mirovina bila bi pristojna jer je od 1992., kad je započela karijeru, već skupila radnog staža, prvi je pisao analizirajući situaciju Faktograf

No dosad je vladalo sasvim drugačije mišljenje - da u mirovinu može ići tek kad skupi starosne uvjete. Minimalno 15 godina staža i 65 godina (sad je uvjet za žene 62,5 godina, ali će u roku od osam godina dostići granicu 65 godina). Mesić je mandat završio sa 75 godina i otišao u mirovinu pa to nije nitko ni problematizirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ne želi u mirovinu, a želi koristiti pravo pet godina Ureda bivšeg predsjednika, Grabar-Kitarović preostaje da radi ili volontira kao bivša predsjednica, a nikakvo pravo na naknadu nema. Iz Ministarstva uprave su potvrdili da  ne može u trošak Ureda staviti neku naknadu koja bi joj zamijenila plaću. 

Grabar-Kitarović je 24sata rekla da neće koristiti pravo ranijeg umirovljenja, nego da planira raditi, a još ranije je najavila da će prestati i koristiti punu plaću i povlasticu “6+6” čim dobije prve honorare: ''Naravno da znam da nemam pravo na plaću. Ja ću raditi drugi posao, a Ured mi treba kako bih mogla primati službenu poštu i obavljati potrebnu korespondenciju''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže i da u zahtjevu za troškove Ureda nije stavila ni da traži mobitel, kao ni automobil i vozača. Imat će samo jednu osobu koja će se baviti službenom korespondencijom. Ured će biti u Visokoj ulici u državnoj rezidenciji, ali neće koristiti cijelu zgradu, nego tek jedan poslovni prostor. Vlada još nije odredila koju će točno površinu imati na raspolaganju.

Iz kruga predsjednice tvrde i da je već dobila ponude za predavanje na američkim sveučilištima ili da vodi ugledni američki think-tank, ali je zasad te ponude odbila jer želi ostati u zemlji. Bit će zanimljivo vidjeti gdje će se to predsjednica zaposliti i kakve će obveze na tom radnome mjestu imati pa da paralelno stigne i voditi Ured bivše predsjednice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu uprave su svjesni problema sa Zakonom i njegovih odredbi o mirovini, nepostojanja nikakvih obveza i zaduženja niti definicije funkcije bivšeg predsjednika ili predsjednice. Nakon odlaska s funkcije ona više nije ni dužnosnica, niti službenica. Morat će se mijenjati taj zakon i sve preciznije odrediti, ali to sigurno neće biti u ovome mandatu Vlade, kažu iz Ministarstva uprave.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo