preživjeti 2022... / Astronomski računi za plin ne prestaju šokirati, a sada rastu cijene mlijeka i sira. Do jeseni bi mogle biti i 30 posto veće

Zbog divljanja cijena energenata, lakše je nabrojati usluge koje za sada ne dižu cijene, nego one koje poskupljuju

1.2.2022.
20:28
VOYO logo

Na valu poskupljenja stižu nove cijene goriva. Dok su dizel i "obični" benzin mahom zadržali istu cijenu, benzin s aditivima je skuplji i 14 lipa po litri. U isto vrijeme astronomski računi za plin koji ovih dana dolaze na naplatu ne prestaju šokirati ravnatelje bolnica, redovničkih zajednica, ustanova, ali i kazališta. I nije Zagreb jedini.

131 tisuću kuna moraju platiti u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj. Usporedbe radi, plin za isti mjesec godinu prije platili su 35 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi moramo grijati i imati temperaturu u sobama za male bebe, stalno na 24 – tako da nema načina da štedimo", rekla je ravnateljica Dječjeg doma Zagreb, Jasna ĆurićKelava.

Unatoč enormno visokim računima, ventili se za sada neće zatvarati ni u Hrvatskom narodnom kazalištu, kojem je na naplatu stigao račun od 309 tisuća kuna, pet puta više nego godinu prije kada je račun iznosio 67 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo sam mislila da je pogreška, pa sam tražila da se to sve provjeri nekoliko puta, a onda sam baš bila šokirana. Recimo da je jedan puta više, pa ajde i nekako – ali 5 puta više je šokantno!", rekla je Dubravka Vrgoč, intendantica HNK Zagreb.

Ipak, računi za siječanj, prema najavama, trebali bi biti i do 30 posto manji. Razlog – cijena plina na svjetskom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GODIŠNJA RAČUNICA /

Karta za autobus sa 198 kuna raste na šokantnih 700: divljaju cijene javnog prijevoza, Autotrolej najavio povećanja

Image
GODIŠNJA RAČUNICA /

Karta za autobus sa 198 kuna raste na šokantnih 700: divljaju cijene javnog prijevoza, Autotrolej najavio povećanja

"Materijalne troškove koje koristimo, ako nam se budu povećavali do takvih enormnih razmjera, nekako se bojim da će i program stradavati", kazala je Vrgoč.

Gradska i državna vlast odgovornost prebacuju jedni na druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Držim da ova situacija koja se dogodila na području Gradske plinare Zagreb – Opskrba, ne da nije uobičajena nego se jednostavno nije smjela dogoditi. Tome se trebalo pristupiti na drugačiji način", rekao je ministar Tomislav Ćorić.

"Mislim da to prepucavanje neće nikome pomoći, nego trebamo vidjeti kako da zajedno nađemo rješenje koje će biti najmanje bolno", kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, računima za plin nisu šokirani samo u Zagrebu. Kako doznajemo, splitski KBC morat će platiti 2 i pol milijuna kuna, odnosno 280 posto veći račun za plin u odnosu na godinu prije.Odmrzavanje cijena plina i struje za kućanstva kreće u travnju. Do divljanja računa, kakvo su osjetili poduzetnici, crkve, bolnice, pučke kuhinje, ministar uvjerava – neće doći.

"Niti će biti 5 puta, niti će biti 100 posto – mi činimo sve da prosječno povećanje u Hrvatskoj, nakon što do njega dođe, a doći će na žalost bude prosječno manje nego na razini zemalja članica EU", poručio je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tomu, val poskupljenja svih mogućih usluga je neizbježan. Jer, skuplji plin i struja znače i skuplju frizuru.

"Svatko se organizira po svome, netko će 10 kuna, netko 20. Netko možda 10 posto, ali definitivno ja sam prva digla cijene od Nove godine", rekla je predsjednica Ceha frizera, kozmetičara i pedikera pri splitskom Udruženju obrtnika, Ljiljana Subašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da nemaju izbora. Prisiljeni su pratiti ostala poskupljenja da bi opstali.

"Nije to neko drastično poskupljenje, evo netko najavljuje – struja skuplja 300 posto, to se kod nas ne može dogodit, jer onda bi mogli svi zatvorit svoje obrte kada bi digli cijenu 300 posto, tko bi to platio?", pita se Subašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene za 30 posto dižu i kozmetičari. Nova poskupljenja neće ići samo zbog rasta cijena energenata, već i zbog rasta cijena repromaterijala.

"Sprema se poskupljenje! Već nekoliko godina cijene nisu išle gore. Dobavljači su nam već prije Nove godine najavili da ćemo imati poskupljenje materijala, tako da samim tim to iziskuje veće cijene", rekla je vlasnica kozmetičko-pedikerskog salona u Splitu, Željana Vilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rastu mlijeko i sir

Uz sva poskupljenja, život će građanima na svim poljima, čini se, biti – sve teži.

I one osnovne namirnice, poput mlijeka, za građane postaju preskupe. Litra mlijeka u kratkom je roku skočila za još dvije, tri kune. No, tu poskupljenjima nije kraj. Sve je izglednije da će uskoro doći do novog poskupljenja sira

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U principu već sad nam je otišlo smjesa za životinje 30 posto gore, velim repromaterijal je otišao u nebo. znači umjetna gnojiva su užasno skupa. Poskupila su 300 posto! Što će od svega toga na kraju biti, ja stvarno ne znam", rekla je Romina Zadravec, predsjednica Saveza malih sirara.

Iz Ministarstva poručuju da su dio pomoći već isplatili, a da će se uskoro fokusirati i na, u ovom trenutku, najveći trošak poljoprivrednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Priprema se i dodatan program pomoći za proljetnu sjetvu poljoprivrednicima kojima je stvarno značajno poskupilo to mineralno gnojivo. To je vrlo težak udarac za sve one koji siju i imaju takvu obvezu", rekla je ministrica poljoprivrede, Marija Vučković.

Oni koji se bave ovim poslom u nezavidnoj su situaciji. Razmišljaju što će i kako posijati, koliko će platiti stočnu hranu, ali i kako ne izgubiti kupce koji su naviknuli na jednu stalnu cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi dolaze i pitaju. Vele - a poskupili ste! Neki od njih ne dolaze svaki tjedan, nego dođu jednom na mjesec ili jednom u tri mjeseca. Neki se iznenade, a neki ne. Svjesni su situacije, da mi ne možemo raditi u minusu i da moramo dići svoje cijene da barem ostanemo na nuli", rekla je Zadravec.

I vratimo se ovdje još jednom na mlijeko. Litra možda u trgovini košta 8 ili 9 kuna, no mljekari baš i ne bilježe neku zaradu jer njihovo se mlijeko otkupljuje tek za 2 i pol kune. Isplativo bi, poručuju, bilo tek po cijeni od 4 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo