SOA razOTKRILA KRIMINAL / Atlantska plovidba demantirala napise o sumnjivoj privatizaciji

Image
Foto: Zvonimir Pandza/PIXSELL

SOA je u nedjelju objavila javno izvješće o svojem radu za 2015. u kojem navodi da je otkrila kriminal u jednoj kompaniji u značajnom državnom vlasništvu. Mediji su izvijestili da je riječ o Atlantskoj plovidbi

16.6.2015.
11:20
Zvonimir Pandza/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski mediji jučer su izvijestili kako je tvrtka u kojoj je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) otkrila kriminal i o tome izvjestila tužiteljstvo dubrovačka brodarska kompanija Atlantska plovidba.

Pojedini mediji objavili su tu informaciju pozivajući se na neslužbene izvore iz sigurnosne službe i dubrovačke policije, no službenu potvrdu o kojoj je kompaniji riječ nije se moglo dobiti od Državnog odvjetništva (DORH), koje je navelo tek da je postupanje u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH je u odgovoru Hini poručio da je izvješće SOA-e dostavio nadležnom državnom odvjetništvu koje je odmah od nadležne policijske uprave zatražilo provedbu kriminalističkog istraživanja.

O tom slučaju u utorak su se očitovali iz Atlantske plovidbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na pojedine neistinite i netočne medijske objave želimo istaknuti sljedeće:

1. nikakvih transakcija kojima su odgovorne osobe u Atlantskoj plovidbi u 2014.g. stjecale dionice Atlantske plovidbe d.d. nije bilo;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. posljednje značajnije stjecanje dionica Atlantske plovidbe d.d. od strane zaposlenih se dogodilo u 2004.g. provedbom programa radničkog dioničarstva (tzv. ESOP). U tijeku 2004.g. su provedena dva kruga prodaje dionica radnicima i pomorcima. U prvom krugu radničkog dioničarstva interes za kupnju je pokazalo 166 radnika i pomoraca Atlantske plovidbe d.d., a u drugom krugu 126 radnika i pomoraca.

3. niti jednom od radnika i pomoraca Atlantske plovidbe d.d. nije odbijen zahtjev za kupnju dionica niti je bilo kome smanjen mogući broj dionica Atlantske plovidbe d.d. koji su željeli otkupiti;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. svi zainteresirani radnici i pomorci, kao i tadašnje odgovorne osobe u Društvu, su dionice kupili sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima;

5. povoljni tržišni uvjeti koji su se dogodili u poslovnim godinama nakon provedbe radničkog dioničarstva omogućili su da Skupština Atlantske plovidbe d.d.  (ne odgovorne osobe Društva) donosi odluku o isplati dividende svim dioničarima pa tako i Republici Hrvatskoj u Državni proračun;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. u zadnjih pet godina nije bilo isplate dividende dioničarima", stoji u priopćenju Atlantske plovidbe.

SOA otkrila kriminal u kompaniji u značajnom državnom vlasništvu

SOA je u nedjelju objavila javno izvješće o svojem radu za 2015. u kojem navodi da je otkrila kriminal u jednoj kompaniji u značajnom državnom vlasništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikupila je podatke da su prilikom privatizacije velikog trgovačkog društva, u kojemu je Hrvatska značajni suvlasnik, odgovorne osobe zlorabile položaj i ovlasti, čime su stekle znatan broj dionica na štetu društva i tako postale njegovi značajni dioničari.

To su provodili tako da su knjigovodstveno prikazali da je trgovačko društvo posudilo stotinjak milijuna kuna drugim trgovačkim društvima kao pozajmicu, a taj su novac u stvari koristili za kupovanje dionica društva za svoj interes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dionice su kupovali na svoje ime i na ime pouzdanih osoba. Financijsku korist koristili su za daljnju kupnju dionica na otvorenom tržištu, a vraćanje duga društvu, odnosno prikrivanje takvog sumnjivog postupanja, proveli su donošenjem odluka o uplati dividende sljedećih nekoliko godina u temeljni kapital društva, objavila je SOA.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo