plaća do 8000 kuna / Riječkom Autotroleju kronično nedostaje vozača: Zainteresiranima će platiti prekvalifikaciju, ali i smještaj

Osim što sve češće imaju problema s kvarenjem autobusa, kao puno ozbiljniji problem pokazuje se onaj s vozačima

13.2.2019.
15:34
VOYO logo

Željko Bišić Riječane vozi 31 godinu. Kaže uvjeti su pristojni, ali bilo bi bolje da je plaća malo veća. S puno kolega se oprostio.

"Pa otišlo je ja mislim zbog švicaraca i kredita, svi smo se zadužili više-manje, nisu mogli više otplaćivati, ja znam puno kolega koji su otišli jer nisu mogli više od plaće živjet. Najčešće odu u Njemačku, Irsku, van", priča Željko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozača nikada manje u posljednjih pet godina, sada ih je 313. Tvrtka je zato na posao, na pola radnoga vremena, vratila djelatnike koji su nedavno otišli u mirovinu.

"Mi imamo 40 sati tjedno, a kako ti je smjena osam sati znači to je nešto malo više, kome smeta oni rade tih 40 sati, kome ne smeta oni rade malo više i to je to, ali to prekovremeno je sve plaćeno, nema da te tu netko zakine", kazao je Damir Kovačić, vozač Autotroleja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebaju 40-ak vozača

Plaća je od 6 i pol do 8 tisuća kuna, ali posao je, kažu vozači odgovoran i stresan. Životi putnika u njihovim su rukama.  Zato razumiju masovne odlaske kolega. 

"Sve je samo lova u pitanju i sve bi bilo bolje", tvrdi Sergio Vretenar, vozač Autotroleja. Zbog nedostatka vozača, u manje od mjesec dana dvaput je smanjen vozni red. Najprije na gradskim linijama, a od jučer i na prigradskim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autotrolej traži vozače iz cijele Hrvatske. Trebaju ih 40-ak. Spremni su im platiti D kategoriju, prekvalifikaciju struke, ali i smještaj. Od veljače je na snazi i aneks kolektivnog ugovora s boljim uvjetima. 

"Trenutno je u pripremi obračun procjena podizanja plaće vozačima i to planiramo provesti u naredna dva mjeseca", tvrdi Alberto Kontuš, direktor Autotrolej. A kod donošenja  odluka treba imati na umu da bez vozača slijedi i kolaps gradskoga prijevoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo