PUT OKO SVIJETA / Avantura koju mnogi priželjkuju, a rijetki ostvare: Legendarni HIR 3 opet osvojio jedriličarski Mt. Everest

Image
Foto: Facebook / HIR 3

Saša Fegić i Nebojša Petrović, članovi posade desetmetarske jedrilice HIR 3, oplovili su 22. siječnja Rt Horn

26.1.2020.
13:45
Facebook / HIR 3
VOYO logo

Povijesna jedrilica krenula je na još jedan put oko svijeta prije gotovo godinu i pol dana u sklopu ekspedicije oko svijeta “HIR 3 preko 3 OCEANA''. Ovaj put za kormilom je Saša Fegić koji je s posadom koja se izmjenjuje po etapama 17. lipnja 2018. zaplovio iz Malog Lošinja, u kojemu HIR 3 ovoga ljeta kani spustiti sidro i tako završiti još jedan put oko svijeta.

Rt Horn, objasnio je, ''mjesto je koje je na 57. paraleli, vrlo blizu Antarktike, mjesto na kojem se spajaju dva oceana, dva vremenska sistema, gdje se s velike dubine dolazi na vrlo malu i sva ta kombinacija rezultira time da je 300 dana godišnje tamo loše vrijeme, i to jako loše vrijeme i jako hladno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj rt, koji je zapravo maleni otok, oduvijek je na zlu glasu i slovi kao najopasnije mjesto za pomorce na svijetu pa stoga jedriličari osvajanje Rta Horn uspoređuju s osvajanjem Mt. Everesta. Projekt Ekspedicije Cape Horn imao je za cilj jedrilicom HIR 3 doći do otočića i oploviti ga u težem smjeru, od istoka prema zapadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, uz Fegića je na prvom dijelu putovanja, od prvih milja u sjevernom Jadranu pa dvaput preko Atlantika, članica posade, uz ostale, bila i njegova partnerica Lošinjanka Marina Đukanović, koja seuskoro vraća na HIR 3 i na jedrilici planira ostati do završetka ekspedicije.

HIR 3 na plovidbi oko svijeta prate i podržavaju brojni ljubitelji i ljubiteljice mora i jedrenja putem platforme Patreon te na Facebooku i na Instagramu, a do povratka kući ostaje još samo im poželjeti: "Sretan put i dobro more, do nekih novih avantura!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo