ZABRANJEN VEĆ 12 GODINA / Azbest nas i dalje truje: Uskoro više ne bi trebao, ali sve je opet palo na leđa gradova i županija

Školski i vrtićki krovovi diljem Hrvatske i dalje su prekriveni opasnim azbestom, koji izaziva niz plućnih bolesti, ali i rak

14.2.2019.
17:30
VOYO logo

Iako je Zakon o zabrani upotrebe azbesta na snazi već dvanaestu godinu - sa zgrada, javnih i privatnih diljem Hrvatske, nije uklonjen sav opasni pokrov. No, trebao bi biti u iduće dvije godine.

U zagrebačkoj osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića jedva čekaju početak sanacije sportske dvorane prekrivene opasnim azbestom. ''Postoji nadzor radova koji će točno odrediti koji se radovi mogu raditi za vrijeme dok je nastava, a koji će se morati izvoditi vikendom ili u trenutku kada nastava završi', objašnjava ravnateljica škole Melita Haluga.

Djeca će tako biti zaštićena od udisanja opasnih vlakana azbesta -nekad popularnog građevnog materijala zbog jeftinoće.

''Nije se znalo da će kasnije dovesti do toga da se javlja azbestoza na plućima, plakovi, pleure i što je najgore. On je kancerogen pa se javljaju i karcinomi'', ističe voditeljica Službe za medicinu rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš.

Azbest je zabranjen zakonom prije 12 godina, ali još uvijek prekriva krovove škola, vrtića diljem Hrvatske. Roditelji su zabrinuti za svoju djecu. U mirujućem stanju, i dok se po njemu ne hoda niti ga se dira, azbest je bezopasan, no kako objašnjava doktorica Bubaš, opasan je ''kada se nalazi u razmrvljenom stanju, odnosno u rastresitom stanju,  odnosno kada su ta vlakna slobodna da se kreću zrakom''.

Upravo to se dogodilo zagrebačkom vrtiću Ivana Brlić Mažuranić koji će uskoro biti nanovo izgrađen od temelja. ''Mi smo imali u nekoliko navrata uslijed elementarnih nepogoda da nam je pukla koja ploča, međutim tada smo to zamjenski skidali preko vikenda, kad djece nije bilo'', napominje ravnateljica vrtića Mira Božić.

Iako je Fond za zaštitu okoliša čak i sufinancirao uklanjanje azbestnih krovova, resorni ministar Tomislav Ćorić kaže da će ponovno to unijeti u plan, ali tek kad bude na redu: ''Ja doista u ovom trenutku ne znam kako je izgledao financijski model putem kojeg se to radilo u prošlosti, da li je u potpunosti Fond sufinancirao tu izmjenu ili je to išlo na neki drugi način''.

Ministarstvo zaštite okoliša ne vodi ni evidenciju o broju zgrada prekrivenih ovim opasnim pokrovom. ''Dinamika cjelokupnog rješenja ne ovisi samo o Fondu za zaštitu okoliša, ovisi i o našim građanima te fizičkim i pravnim osobama'', kaže Ćorić.

Sve je spalo na leđa gradova i županija koje uz pomoć EU fondova azbest misle poslati u prošlost u iduće dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo