UDOMLJAVANJE LJUBAVI / Azil u Dumovcu prepun je tužnih sudbina koje čekaju nekoga, možda baš vas

U Dumovcu je u srijedu organizirano prvo večernje udomljavanje

1.8.2019.
9:02
VOYO logo

Bilo zbog toga što mnogi ni za kućne ljubimce više nemaju novca, bilo zbog krajnje nebrige, u skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu ovog je ljeta gotovo alarmantno stanje.

Ondje je trenutačno smješteno više od 200 napuštenih pasa iako je kapacitet znatno manji pa su se u skloništu odlučili za novu metodu privlačenja potencijalnih udomitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Križanac ovčara Brom jedan je od 200 lajavaca u Dumovcu. On je tu drugi put.

''Bio je kod udomitelja godinu dana, dok ga nisu vratili. Ljudi su selili van države i nisu se mogli brinuti o njemu'', kaže Katarina Puklavec, timariteljica u skloništu Dumovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broma su vlasnici vratili, ali najčešće ih ipak odbace samo uz cestu, ostave ispred vrata azila ili čak vežu za drvo u šumi. Pogotovo preko ljeta kada krenu godišnji odmori i duže izbivanje iz kuće.

''Njima stvarno treba topao dom, gdje će biti uz ljude koje vole'', napominje Puklavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je u Dumovcu 200 pasa, od toga 60 štenaca. Svakodnevno su građani pozvani da ih udome, a od početka apela možemo reći da se broj smanjuje.

A danas su oni koji nude topao dom pohrlili u Dumovec na prvo ikada - večernje udomljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nadam se da će nam dati da ih ponesemo, provjeravaju uvjete, imamo kuću i vrt, bit će im dobro ako dođu nama'', kaže udomiteljica Jasmina.

Dok je Jasmina s obitelji birala novog psa, Filip je bio okružen mačkama: ''Mislio sam da će biti lagano kad dođem ovdje, lakše nego preko stranice, ali sve je drukčije. Kada ih vidiš sve na okupu, ne znam koju ću prije.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije mu trebalo dugo da izabere svoju novu ljubimicu kojoj još nema ime: ''Ide doma na čuvanje, vodim ju doma u zajednički život, nadam se da će biti sretna''.

Od kad je Dumovec 2001. otvoren udomljeno je gotovo 9.000 pasa. Na ideju večernjeg udomljavanja došli su po uzoru na večernji šoping, svjesni da ovakve akcije ne bi bile ni potrebne, da ljubav prema psima drastično ne opadne kada dođe ljeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo ljeto je posebno, obično imamo 10 posto više napuštenih, ove godine to je negativan boom. i doslovno smo pretrpani'', upozorava Damir Skok, direktor skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

''Već tri godine radim, i nikad ne znate kakav će slučaj doći, dosta sam empatična, svakodnevno zna biti suza koja, ja sam tu, volim pomoći'', zaključuje Puklavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Azil u Dumovcu prepun je tužnih sudbina koje čekaju nekoga, možda baš vas, da ih od tamo odvedete.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo