POMOĆ ŽENAMA ŽRTVAMA NASILJA / B.a.B.e. pokreću kampanju: 'Nekima noćne more počinju kada se probude ...'

Image
Foto: shutterstock

Svi moramo pomoći jer iz dana u dan slušamo tragične priče o ženama za koje je bilo prekasno

21.11.2019.
19:54
shutterstock
VOYO logo

Ususret obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama 25. studenoga udruga B.a.B.e. pokreće informativnu kampanju o problemu rodno uvjetovanog nasilja.

S porukom ''Nekima noćne more počinju kada se probude ...'' ovih su dana širom Hrvatske osvanuli plakati, a na televizijskim postajama uskoro kreće emitiranje spotova koji javnost upozoravaju na problem rodno uvjetovanog nasilja te upućuju žrtve i njima bliske osobe na telefonske linije na kojima mogu potražiti pomoć za sebe i druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kampanja udruge B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. realizirana je u sklopu projekta HELPLINE koji B.a.B.e. provode u partnerstvu s Policijskom akademijom, Pravosudnom akademijom, Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH, slovačkim Institutom za rad i obiteljska istraživanja te uz podršku pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. 

Iz udruge ističu da ''žele unaprijediti postojeći sustav podrške ženama žrtvama rodno uvjetovanog nasilja osiguravajući akumuliranje primjera dobre prakse, održiva rješenja u skladu s relevantnim EU direktivama, povećavajući kapacitete volontera i volonterki te eksperata i ekspertkinja koji su u kontaktu sa ženama žrtvama nasilja i promovirati međusektorsku suradnju".

"Cilj kampanje je senzibilizirati građane o problemu rodno uvjetovanog nasilja, potaknuti ih da prijave nasilje bilo da su žrtva ili njoj bliska osoba, svjedokinja ili svjedok te zatraže pomoć. Također, cilj je i promovirati telefonske linije na kojima žrtve mogu potražiti pomoć, neovisno jesu li nasilje prethodno prijavile policiji. Naposlijetku, želimo utjecati na promjenu stajališta opće populacije. Vjerujemo kako će promidžba ovih telefonskih linija dovesti do većeg broja prijava rodno uvjetovanog nasilja najviše zbog osnaživanja žena putem predmetnih linija od strane stručnih osoba, ali i volontera i volonterki specijaliziranih za komunikaciju sa ženama žrtvama nasilja", istaknula je Petra Kontić, voditeljica programa Rodna ravnopravnost u udruzi B. a. B.e. i koordinatorica projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kampanji je volonterski sudjelovala i zagrebačka glumica Ivana Boban koja je glumom dočarala mučnu svakodnevicu mnogih žena čiji dani počinju fizičkom i psihičkom torturom partnera te je poručila: "Drago mi je da sam svojim glumačkim angažmanom pomogla da se žene i potencijalne svjedoke osnaži i uvjeri da nazovu telefonske brojeve na kojima mogu pronaći pomoć. Kao društvo, ali i kao pojedinka, moram dati sve od sebe da te žene ne pomisle da su same sa svojim zlostavljačima. Svi moramo pomoći jer iz dana u dan slušamo tragične priče žena za koje je bilo prekasno".

Image
Foto: B. a. B. e.
Image
Foto: B. a. B. e.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo