BIT ĆE NA LJETO / Bačić: 'Da se mene pita, izbore bih odmah raspisao, ali treba čuvati zdravlje građana'

Istaknuo je kako je prvotni plan HDZ-a bio da se izbori, u slučaju da nije bilo koronakrize, održe na jesen

30.4.2020.
15:32
VOYO logo

Predsjednik saborskog HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je izjavio da stranka nema ništa protiv da se izbori održe u srpnju budu li epidemiološki uvjeti zadovoljavajući, kako ne bi bilo rizika za zdravlje građana te kako bi dobili vladu s legitimitetom za reforme.

“HDZ nema ništa protiv toga da se izbori održe u srpnju”, izjavio Bačić na konferenciji za novinare, dodavši kako bi htio da im epidemiolozi raščiste dvojbu oko mogućnosti provedbe izbora i definiraju uvjete, mjere i ograničenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bih mogao, osobno bih raspisao izbore već iduću nedjelju, dodao je i naglasio kako bi, ako se ovakav povoljan trend oboljelih nastavi u idućih nekoliko dana i tjedana, to bilo vrijeme da se pokrene proces izbora.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvotni plan HDZ-a bio je da izbori budu na jesen

Istaknuo je kako je prvotni plan HDZ-a bio da se izbori, u slučaju da nije bilo koronakrize, održe na jesen kada isteknu četiri godine mandata.

S obzirom na da se nalazimo u specifičnoj situaciji uvjetovanom epidemijom, dodao je Bačić, stav je HDZ-a da ovu relativno zadovoljavajuću situaciju u kojoj se kao država dobro nosimo s krizom treba iskoristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada nastupe povoljni epidemiološki uvjeti trebamo čim prije izaći na izbore kako se ne bi dogodilo da se, prema najavama epidemiologa, možda na jesen očekuje novo proširenje epidemije i tada ne bismo mogli ići na izbore", pojasnio je stav stranke.

Istaknuo je kako u HDZ-u smatraju da se, kada ocijene da su epidemiološki uvjeti zadovoljavajući, može korektno i dobro odraditi izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bude li situacija takva, naglasio je, izbori se trebaju odraditi jer u narednim vremenima koja će obilježiti pad BDP-a i svojevrsna recesija potrebna je nova vlada koja ima izborni legitimitet za provođenje reformi.

Dodao je da je takva vlada ovom društvu primjerenija i bolja nego ona koja bi, ako izbora ne bude, bila na kraju mandata, a možda i tehnička. Takva vlada, napominje, nema taj izborni legitimitet koji će imati ona potvrđena na izborima, a nada se da će to biti vlada HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se mene pita izbore bih odmah raspisao

“Da se mene pita, kada bi izbori mogli biti, ja bih ih odmah raspisao. No, trebamo biti ozbiljni, čuvati zdravlje naših građana, ne ići ni u kakav rizik nego pričekati mišljenje epidemiologa", rekao je Bačić

Kada epidemiolozi kažu da je moguće održavanje izbora, koji neće trpjeti veliki demokratski deficit u smislu okupljanja uz preduvjet slobode kretanja, treba u njih ići čim prije, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je to početak srpnja, kraj kolovoza, ne vidim zašto se ne bi tada održali”, mišljenja je Bačić.

Čini mu se logičnim i dobrim za Hrvatsku da se izbori što prije provedu i da u godinu pred nama uđemo s vladom koja ima izborni legitimitet, jer ako se ne bi mogli održati u jesen zbog epidemiološke situacije, vjerojatno je da ne bi mogli ni u zimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao problem za HDZ vidi ograničavanje velikih predizbornih skupova, jer u kampanjama često koriste velike, masovne skupove, "a svi ćemo se u kampanji morati prilagoditi epidemiološkim uvjetima".

“Kada bi se ako ne sada, kada je relativno povoljna epidemiološka situacija, održali izbori. U svim demokratskim sustavima oporba zahtijeva izbore odmah, a očito u Hrvatskoj, zbog ovakvog rejtinga HDZ-a zbog činjenice da Vlada dobro upravlja krizom, čujemo kako oporba nije baš najsretnija da se izbori održe već očito misle da je prikladnije da ovom teškom situacijom upravlja HDZ, što je nama svojevrsni kompliment”, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić tvrdi da u HDZ-u još nisu definirali rokove i datum izbora, pa nisu o tome razgovarali ni s koalicijskim partnerima iako je, kaže, uvjeren da bi oni podržali da se u izbore ide odmah, pa u HDZ-u razmišljaju da se izbori održe što prije.

Legitimno je da HDZ na uspješnom upravljanju krizom radi svoj izborni rezultat

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zamjerke oporbe da će HDZ kapitalizirati uspješno upravljanje krizom kaže kako je to legitiman oporbeni stav, kao što legitiman i stav HDZ-a da tu činjenicu predstave javnosti i na njoj dijelim rade svoj izborni rezultat.

"Za mene je to u demokratskom, stranačkom, političkom životu potpuno normalno, tim više što je riječ o redovnim izborima, ocijenio je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da SDP, shvaćajući da Vlada radi dobro u borbi za zdravlje građana i očuvanje radnih mjesta, pokušava nametnuti ideološke teme i podjele. 

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk kazao je novinarima da će temu izbora nametnuti vladajuća većina kada raspusti Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeti Vijeća Europe, OESS-a i drugih relevantnih međunarodnih organizacija za održavanje izbora su da su uspostave pravo na slobodu kretanja i pravo na slobodu javnog okupljanja, rekao je Bauk.

Bauk: Kako 'ostanite doma' i 'izađite na izbore' mogu biti u istoj rečenici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svim televizijama, dodaje, piše apel ‘ostani doma’, pa ga zanima kako 'ostanite doma' i 'izađite na izbore' mogu pristojni ljudi govoriti u istoj rečenici, zapitao je.

“Svi govore o epidemiološkoj situaciji pa ja ne vjerujem da bi se, kada bi se krivulja promijenila, i vladajući usudili pričati o izborima”, poručio je Bauk. U petak su optuživali oporbu da priča o izborima, a u stvari su oni cijelo vrijeme puštali 'spinove', dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“SDP-u bi izbori odgovarali prvog dana kada se uspostavi sloboda kretanja i pravo na javno okupljanje”, rekao je Bauk, istaknuvši da njegova stranka želi izbore što prije, s normalnom i regularnom kampanjom, ali to nije moguće dok traje 'lockdown'.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo