za opoziv / Bačić komentirao optužnicu: 'Tomašević teško dalje može biti župan, treba raspisati referendum'

Image
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL

Što se tiče eventualne preporuke HDZ-a njihovim županijskim vijećnicima da raspišu referendum o Tomaševiću, Bačić je rekao da je sklon pravilu o supsidijarnosti u stranci

31.1.2018.
14:51
Dusan Mirkovic/PIXSELL
VOYO logo

Komentirajući pravomoćnost optužnice protiv požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića za obiteljsko nasilje, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u srijedu je poručio je da nakon potvrđivanja optužnice "Tomašević teško više može obnašati dužnost župana".

Bačić smatra i da bi trebalo raspisati referendum za opoziv župana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan bi li za HDZ bilo politički pametno da pokrene postupak referenduma, Bačić je kazao: "Što se mene tiče kao člana predsjedništva HDZ-a nema dileme, ali odluku o tome hoće li županijski vijećnici HDZ-a ići u okupljanje dvotrećinske većine u Skupštini potrebne za raspisivanje referenduma je na povjerenstvu županijskog HDZ-a, budući da je Županijski odbor raspušten. Ja mislim da, nakon što je Tomaševiću potvrđena optužnica, on teško više može obnašati dužnost župana."

Što se tiče eventualne preporuke HDZ-a njihovim županijskim vijećnicima da raspišu referendum o Tomaševiću, Bačić je rekao da je sklon pravilu o supsidijarnosti u stranci. "Ovo je u nadležnosti povjerenstva županijskog HDZ-a i na njima je da donesu odluku o daljnjem sudjelovanju u radu Županijske skupštine. S tim da je predsjedništvo HDZ-a donijelo odluku i predložilo Visokom časnom sudu o isključenju Tomaševića, što je i napravljeno", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudski proces protiv Tomaševića nije htio komentirati. Kazao je kako je već puno puta rekao da nije sklon da se iz političkih, često puta i opravdanih razloga ruši proračun, odnosno, temeljni dokument koji znači razvoj jedinice lokalne samouprave kako bi se iz političkih razloga, često puta i opravdanih, smjenjivalo čelnika jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju župana požeško-slavonskog.

Postoje instrumenti u hrvatskom zakonodavstvu kojima se može ići u smjenu župana Tomaševića, ali, dodao je, nije sklon to raditi na način da se ruši temeljni financijski dokument županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema tome, izmjenom Zakona o lokalnoj samoupravi omogućeno je vijećnicima u skupštini Požeške županije da donesu odluku o raspisivanju referenduma. Tomaševića su izabrali građani, pa prepustimo njima, ako žele, da se o njemu izjasne na referendumu. A postupak koji se vodi na sudu neka ide svojim tijekom", zaključio je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo