BIZARNA PRESUDA / Baka mora u zatvor jer je navodno djecu huškala protiv oca: 'Imali smo takvih slučajeva, roditelji su najčešći počinitelji'

Bizarna presuda - jedna je baka u Zadru osuđena na zatvor jer je govorila unucima protiv njihova oca, a huškala je djecu i protiv njegove obitelji

22.4.2022.
21:00
VOYO logo

Škola nije bitna, tata nije dobar kao ni ostatak njegove obitelji - govorila je baka unucima i zaradila uvjetnu kaznu zatvora od 11 mjeseci.

Optužnica protiv bake iz Zadra podignuta je još 2017., a sada je stigla nepravomoćna presuda. Sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Peto Kujundžić kaže - emocionalno zlostavljanje puno je češće nego fizičko. Ovakve uvjetne kazne za članove obitelji nisu izolirani slučajevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi samo prijetimo, mi ga ne stavljamo doista u zatvor i ja mislim da je to dovoljna kazna koja će nekoj odrasloj osobi dati do znanja da se ne smije tako ponašati. Imali smo slučajeva i baka i djedova, nastavnika, učitelja, roditelja - roditelji su nažalost najčešći počinitelji i to je emocionalna zlostava koja nama dolazi na sud puno češće nego fizička", kazala je Peto Kujundžić.

Emocionalno zlostavljanje ostavlja nevidljive ožiljke. U Hrvatskoj je prepoznato tek 30 % takvog nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada bilo tko iz obitelji govori negativno o djetetovim roditeljima, vrijeđa i govori da nisu sposobni, da ne znaju skrbiti o njima - to sve dijete boli. Ona to znaju jako lijepo reći i opisati drugim odraslim osobama u svojoj okolini, odgajateljicama, učiteljicama i onda one dalje postupaju s tom informacijom", objasnio je dječji psiholog Krešimir Prijatelj.

Image
osuđen i na 6 mjeseci /

Stariji muškarac maltretirao i spolno uznemiravao djevojčicu: Treba joj platiti 29 tisuća kuna

Image
osuđen i na 6 mjeseci /

Stariji muškarac maltretirao i spolno uznemiravao djevojčicu: Treba joj platiti 29 tisuća kuna

Odrasli moraju biti odgovorni, jer njihove riječi, kao i njihovo ponašanje imaju utjecaj na psihofizički razvoj djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako djetetu kažemo da mu ne valja otac ili mu ne valja majka i počinjemo ga uspoređivati s takvim roditeljem onda u njemu stvaramo određenu sliku da ono samo sebe neće poštovati, neće imati povjerenja u sebe, neće biti dovoljno sposobno", rekla je Peto Kujundžić.

Međusobna neslaganja treba ostaviti po strani jer svako dijete ima pravo na obitelj - i užu i širu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo