Novo normalno / Balet bez partnera, drama bez dodira: Bili smo na kazališnoj probi po korona pravilima

Usput smo se raspitali kada bi se u Hrvatskoj mogli početi snimati filmovi, serije i zabavne emisije

13.5.2020.
7:00
VOYO logo

Kako u vrijeme korone snimati sapunice? Australci su se prvi ohrabrili, pa su ih počeli snimati bez da se glumci grle i ljube. Isti problemi muče i naše kazališne glumce, koji također na sceni ne bi trebali biti previše blizu. 

Predstave kreću u ponedjeljak, probe su počele jučer, pa smo provjerili kako izgleda balet i drama uz fizičku distancu, i usput se raspitali kada bi se u Hrvatskoj mogli početi snimati filmovi, serije i zabavne emisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon gotovo dva mjeseca pauze, balerine i baletani vježbaju na kazališnim daskama. No ništa od zajedničkih plesnih dionica - jer i njihove se vježbe održavaju na razmaku od najmanje jednog i pol metra.

"Mi se još navikavamo na to, ja osobno smatram da je to jedan izvrstan, kreativni poticaj za sve koji se bave umjetnošću da u novim uvjetima naprosto pronađu neki novi i drugačiji izraz", rekla je baletna majstorica Mihaela Devald.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kat iznad baletne probe, uz fizičku distancu održava se i ona dramska. Pri glumi i plesu nije lako održavati razmak. Fizičku probu glumci su zato zamijenili uvježbavanjem dijaloga. 

"Vjerojatno ćemo neke stvari morati mijenjati, ali to u teatru može na trenutke izgledati kao cenzura, dakle da se u startu dok nešto radimo moramo susprezati da ne idemo do kraja, kao u ljubavnim odnosima, nego da se zaustavimo na nekom mjestu gdje možda u normalnoj situaciji to ne bismo radili", rekao je ravnatelj Drame Ivica Buljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svakoj probi se vodi evidencija dolazaka i odlazaka

Objavljene su mjere Zavoda za javno zdravstvo za probe, još se čekaju za predstave. Uz fizičku distancu i već svima standardnu dezinfekciju ruku, prije dolaska na probu umjetnici moraju izmjeriti temperaturu kod kuće i ne izlaziti iz nje ukoliko im je temperatura viša od 37.2 stupnja. Na svakoj probi vodi se i evidencija dolazaka i odlazaka.

Image
Treba se voditi evidencija /

HZJZ izdao upute za umjetničke probe i djelatnike u kulturi: 'Preporučuje se nošenje maski za lice'

Image
Treba se voditi evidencija /

HZJZ izdao upute za umjetničke probe i djelatnike u kulturi: 'Preporučuje se nošenje maski za lice'

"Mi čekamo mjere na način kako će se moći to na dvije razine, jedna razina je za gledatelje po kojim mogućnostima će moći sjediti u gledalištu ali i za izvođače budući da je poznato da je nemoguće na socijalnoj distanci moguće očekivati plesače da plešu na jedan i pol metar razmaka kao i glumce i orkestar gdje 80 ljudi u onom malo prostoru ne može biti", rekla je intendantica HNK-a Dubravka Vrgoč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko će i gledatelji prema dosadašnjim mjerama trebati održavati propisani razmak, u gledalištu s više od 709 sjedećih mjesta bit će popunjeno samo njih 200-tinjak.

"Koliko zapravo će se gledatelji osjećati ne mislim čak ni sigurnim nego koliko će se osjećati dobro da sjednite sami da ispred vas i iza vas je red prazan, da 2 metra oko vas nitko ne sjedi i da vaš partner sjedi dva metra dalje i negdje drugdje", kazala je Vrgoč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad bi se sigurno snimalo dosta filmova"

"Da je sad normalno vrijeme snimalo bi se dosta što domaćih filmova, sigurno 3,4 bi bili u proizvodnji, a isto toliki broj stranih produkcija, dodatno dosta toga što je bilo najavljeno krajem ljeta, jesn je odgođeno dok se ne vidi kako će se snimati", rekao je Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

Stala su i snimanja domaćih emisija. I emisija 3,2,1, Kuhaj! stavljena je na pauzu zbog aktualne situacije. Trenutno se razrađuje plan na koji način pokrenuti snimanja emisija ovakvog tipa za vrijeme aktualne pandemije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Željni smo i kandidata i snimanja, a eto dok snimanje ne traje kuhamo od kuće, evo da vidi malo moj prijatelj Pažanin kak se mi u Zagorju pripremamo s kruhom, slaninom i malo gemišteka, i nadamo se da ćemo ubrzo dočekati snimanje", rekao je sudac u RTL-ovom realityju 3, 2, 1, Kuhaj! Tomislav Špiček.

Možda svi uskoro slijede primjer Australaca koji su u novim uvjetima nastavili snimanje najdugovječnije dramske serije na svijetu "Susjedi." Pisci su prilagodili zaplet ovoj situaciji - pa će nova sezona popularne sapunica biti s razmakom između glumaca, bez scena ljubljenja i grljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo