Uz kip poznati citat / Bandić gradi spomenik Franji Tuđmanu: Doznajemo kako će izgledati, gdje će biti i koliko će koštati

U blizini spomenika bit će ispisan tekst: 'Možete mi evo, uzeti i slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojemu pripadam'

22.8.2018.
14:30
VOYO logo

Grad Zagreb još uvijek nema spomenik Franje Tuđmana, no gradonačelnik obećaje - dobit će ga brzo, i to najbolji i najljepši. Projekt je u završnoj fazi. Sada se natječajem traži tvrtka koja će u bronci izliti golemi kip prema modelu autora Kuzme Kovačića.

Umjesto piramide - na ulazu u Zagreb uskoro će s rukom na srcu i pogledom prema Sljemenu stajati šest i pol metara visok spomenik prvom hrvatskom predsjedniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može, može. Ako je dobar spomenik, dapače, Prag je pun dobrih spomenika", kazao nam je Tomislav Rastić iz Zagreba.

"Super, baš će ukrašavat ovaj dio, baš lijepo", ističe Slavko. "Sviđa mi se, bolje je nego piramida", smatra Asad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo granitni postament bit će visok čak metar i pol. Plato i pristupna staza prostirat će se na 40-ak kvadrata, osvjetljenih led rasvjetom. U blizini spomenika bit će ispisan i tekst: "Možete mi, evo, uzeti i slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojemu pripadam."

Ulomak je to iz Tuđmanova zatovorskog dnevnika iz 1984. godine. Sve detalje spomenika gradonačelnik namjerava predstaviti u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujte mi da živim za to jer predsjednik Tuđman je bio prvi predsjednik na čelu pokreta koji je najjače izrazio ideju neovisne Hrvatske, bio je na čelu Hrvatske kad je međunarodno priznata, i na čelu Hrvatske kad je reintegrirana u svoje granice i zato je zaslužio najveći i najljepši spomenik, a gdje nego u glavnom gradu", kazao je Milan Bandić (BM365), zagrebački gradonačelnik.

Natječajem se sada traži tvrtka koja će u bronci izliti spomenik prema radu izabranog autora, kipara Kuzme Kovačića koji na Hvaru brusi posljednje detalje gipsanog modela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je zapravo jedna živa portretna figura prvoga predsjednika, ali je ujedno i simbol hrvatske te stalne nade, pobjede nad okupatorom i ostvarenja vjekovnog sna o slobodi hrvatskog naroda u vlastitoj državi", kazao nam je Kuzma Kovačić, kipar i autor spomenika.

Cijeli projekt stoji oko četiri i pol milijuna kuna bez PDV-a. "Pa od lošeg tijesta i lošeg sira ne možete napraviti pitu najbolju", opravdava iznos zagrebački gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema planu, kad završi natječaj i kad radovi krenu - trebali bi trajati oko četiri mjeseca. A piramida koja će prepustiti mjesto Franji Tuđmanu preselit će koji kilometar južnije kod zgrade Muzeja suvremene umjetnosti.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo