ZELENA AKCIJA / 'Bandić i Ćorić trebaju preuzeti odgovornost za požar na Jakuševcu i ugrožavanje zdravlja građana'

Vlasti vrijeđaju intelekt građana i građanki Zagreba koji još uvijek na svojoj koži osjećaju posljedice požara

25.7.2019.
13:07
VOYO logo
Image

Novi Zagreb u sumaglici od dima, izdano upozorenje za građane: 'Ne zadržavajte se vani bez prijeke potrebe'

Image

Novi Zagreb u sumaglici od dima, izdano upozorenje za građane: 'Ne zadržavajte se vani bez prijeke potrebe'

Grad Zagreb, ali i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, trebaju preuzeti odgovornost za jučerašnji požar na Jakuševcu i ugrožavanje zdravlja građana i građanki Zagreb te provesti detaljnu istragu uzroka požara, poručila je Zelena akcija, koja već godinama upozorava da Grad na Jakuševac godišnje baca 155 milijuna kuna iz džepova građanki i građana Zagreba te ističe potrebu unaprjeđenja sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu. 

Zelena akcija je izrazila žaljenje zbog jučerašnjeg požara na Jakuševcu te istaknula izrazitu zabrinutost za posljedice po zdravlje svih građana i građanki Zagreba, a posebno onih koji žive u neposrednoj blizini odlagališta otpada: ''Naime, mjerna stanica u Dugavama je u četiri sata ujutro izmjerila čak 292.85 µg/m3 lebdećih čestica u zraku, dok su uobičajene vrijednosti oko 20. Te su čestice vrlo štetne jer se mogu nakupljati na plućima i dišnim putevima''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nevjerojatno je kako nadležna tijela cijelo vrijeme tvrde da 'nema zagađenja zraka', dok sadašnji podaci govore nešto sasvim drugačije. Time vlasti vrijeđaju intelekt građana i građanki Zagreba koji još uvijek na svojoj koži osjećaju posljedice požara te zabrinuto zovu Zelenu akciju jer nemaju povjerenje u nadležne institucije. Smatramo kako nisu poduzete sve potrebne mjere kako bi se ovakve situacije spriječile te je ovo posljedica dugogodišnjeg nemara od strane gradonačelnika Milana Bandića i njegove štetne politike gospodarenja otpadom'', upozorava Zelena akcija.

''Umjesto da se poduzimaju mjere sanacije i postupnog zatvaranja Jakuševca, jedino što Grad Zagreb radi jest da produžuje životni vijek ovog opasnog odlagališta otpada uz blagoslov Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Dodatno, praćenje kvalitete zraka u Novom Zagrebu je vrlo loše, a posebno u blizini odlagališta otpada Jakuševec. Nevjerojatno je kako nema niti jedne mjerne stanice u Jakuševcu obzirom na to da je ovo odlagalište konstantan izvor zagađenja zraka i predstavlja opasnost od havarija poput sinoćnjeg požara'', također je upozorila Zelena akcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


''Nesreće u postrojenjima za otpad diljem Hrvatske događaju se konstantno proteklih godina, a mi smo već pozivali na poboljšanje sigurnosnih standarda, no Ministarstvu to očigledno nije prioritet'', smatraju u ovoj udruzi, koja već godinama upozorava da Grad na Jakuševac godišnje baca 155 milijuna kuna iz džepova građanki i građana Zagreba.

Prema podacima iz 2014. godine, na Jakuševac se godišnje odloži 225.135,47 tona miješanog komunalnog otpada, odnosno više od 90 posto ukupnog zagrebačkog otpada. Najveći udio u toj masi zauzimaju biootpad za kompostiranje (30,6 posto), papir (27,1 posto) i plastika (26,4 posto), dok su ostale sirovine poput stakla, metala i tekstila prisutne u manjem udjelu, napominju u Zelenoj akciji.

Svaka sirovina odložena na Jakuševac, podsjećaju, ima svoju cijenu na tržištu sekundarnih sirovina i ''na svakoj se može zaraditi između 0,50 i 1,5 kn/kg. S obzirom na tržišne cijene pojedinih sirovina i količine na Jakuševcu, nije teško izračunati da bismo njihovim odvojenim prikupljanjem i prodajom dnevno mogli zaraditi oko 425 tisuća, odnosno godišnje oko 155 milijuna kuna. Sada se taj novac baca''.

Inače, Grad Zagreb u izvještaju Europske komisije iz 2015. proglašen je zadnjim od 28 glavnih gradova Europske unije u odvajanju i recikliranju otpada pa ga mnogi podrugljivo zovu 'Europskom prijestolnicom smeća'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo