ko tu koga? / Bandić koji nije Bandić: 'Totalno sam šizofren, pola dokumenata mi je na Milana, pola na Daria'

Čovjek koji se zvao Milan Bandić ne vodi grad Zagreb nego bitku za ime koje je mjesecima nosio

22.10.2019.
7:00
VOYO logo

Milan Bandić više se ne može zvati Milan Bandić jer mu je to zabranio osobno Milan Bandić. Podsjetimo, redatelj Dario Juričan uspješno je i legalno promijenio ime u Milan Bandić i kandidirao se za predsjednika. Ali već tada, to mu je rješenje o promjeni imena, sam od sebe poništio Središnji ured za gradsku upravu, ali je njihovo poništenje poništilo Ministarstvo uprave.

I sad se nakon nekoliko mjeseci i to nakon što je Milan Bandić dobio i osobnu iskaznicu sa svojim imenom, ponovno javio Središnji ured za gradsku upravu koji je odlučio da je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik - stranka u postupku promjene imena koja mora dati dozvolu za njegovu promjenu imena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je temeljem toga Ministarstvo uprave poništilo sve dosad donesene odluke, uključujući i svoju vlastitu.

Čovjek koji se zvao Milan Bandić ne vodi grad Zagreb nego bitku za ime koje je mjesecima nosio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pola dokumenata imam na Milan Bandić, pola na Daria Juričana"

"Kako je meni sad već ovo četvrti put da mi se mijenja situacija, ja sam totalno šizofren. Imam pola dokumenata na Milan Bandić, a pola na Daria Juričana. Postoji opet mogućnost da će privremenu mjeru donijeti Upravni sud i zaustaviti sve procese i da ću opet biti Milan Bandić", rekao je predsjednički kandidat Dario Juričan.

Priča ide ovako. Krajem travnja zatražio je promjenu imena, 30. svibnja postao je Milan Bandić, a 31. svibnja zbog obmane javnosti središnji gradski ured kaže - ne može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam predao službeni zahtjev, u roku od mjesec dana je to rješeno, a onda me Ured za opću upravu zvao i poništili su moje ime i prezime tako da sam sad opet Dario Juričan", kazao je još 4. lipnja Juričan.

Dario Juričan se na rješenje Središnjeg gradskog ureda požalio Ministarstvu uprave - i pobijedio: Ministarstvo je  rješenje ukinulo. A istoimeni gradonačelnik tada za slučaj nije bio zainteresiran - rekao je, citiramo, "fućka mi se".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne gubim vrijeme s takvima, dajte molim vas"

"Pravne akcije protiv njega? Ma, što god. Sa 'pikzibnerima' da gubim vrijeme, ma dajte, molim vas", govorio je Milan Bandić prije mjesec dana. 

A čini se da je gradonačelnik vrijeme počeo gubiti 2. listopada. Tada je Središnjem gradskom uredu podnio zahtjev da mu se prizna svojstvo stranke u postupku što mu je i odobreno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj postupak se smatra jednim od kompliciranijim postupaka i naravno da je u nadležnosti mene kao pomoćnice pročelnika da vodim taj postupak i da ga donesem", kazala je pomoćnica pročelnika Ureda za opću upravu grada Zagreba Asja Ettinger.

Komplicirani postupak zbunio je i Ministarstvo uprave: prvo su ukinuli rješenje kojom se Bandiću zabranjuje da se zove Bandić. A onda su, nakon što je Gradski ured tražio obnovu postupka - odlučili poništiti sve odluke, pa i onu vlastitu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo uprave je u postupku obnove poništilo sve radnje i akte i vratilo predmet prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak jer u postupcima ni pred prvostupanjskim ni pred drugostupanjskim tijelom nije sudjelovala osoba koja radi zaštite svojih prava ili pravnih interesa ima pravo sudjelovati u postupku", odgovorili su iz Ministarstva uprave.

Bivši Bandić podnio kaznenu prijavu protiv Ettinger iz Središnjeg gradskog ureda

A reakcija gradonačelnika Bandića je opravdana iako je zakasnila 4 mjeseca - smatra odvjetnik Branko Šerić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svim postupcima postoji mogućnost ponavljanja postupka i naknadne reakcije. Ja u ničemu ne vidim problem, jedino vidim problem u osobi koja je promjenila ime i prezime u Milana Bandića koji je očito nastojao isprovocirati situaciju u čemu je i uspio", kazao je odvjetnik Šerić.

A protiv Asje Ettinger iz Središnjeg gradskog ureda - bivši Bandić podnosi kaznenu prijavu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja tvrdim odgovorno da sam ga učinila u okviru svog znanja koje je dugogodišnje i da sam ga učinila u sklopu svojih ovlasti", govori Ettinger. 

"Zapravo moram pohvaliti gradsku upravu i ministarstvo uprave kao najagilnije službe u ovoj zemlji", kazao je Juričan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procedura promjena imena je jednostavna, ali skupa

Zahtjev za promjenom imena inače, jednostavan je postupak. Odobrava se onima koji nisu bili kažnjavani, ne i onima koji time žele vrijeđati druge ili javni moral. Milan Bandić ili Joker može postati bilo tko u roku od mjesec do dva

Procedura je vrlo jednostavna. Biljezi za 35 kuna. No, troškovi su puno veći jer bi trebali promijeniti sve druge dokumente - od kartice zdravstvenog osiguranja, putovnice i brojnih drugih, a ti troškovi sežu i puno više od 500 kuna.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nije tako jednostavno ako pitate čovjeka koji se više ne smije zvati MIlan.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo