'fontane kao udžbenici' / Bandić: 'Kosor je pobrkao lončiće, predsjednik Skupštine može biti smijenjen već idući put'

Gostujući u RTL Direktu Milan Bandić naglasio je kako ne može Darinko Kosor pozivati njega kao gradonačelnika na ostavku jer njega mogu smijeniti jedino građani

30.7.2015.
22:52
VOYO logo

Izašao je iz Remetinca, izgubio većinu u Skupštini, pa ostao bez rebalansa proračuna. No, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ide dalje i od svojih ideja ne odustaje. Najavljuje da će s rebalansom ili bez njega graditi ceste, fontane i dijeliti besplatne udžbenike. Gostujući u RTL Direktu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić optužio je predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Darinka Kosora kako sabotira njegov rad unutar Skupštine te nazvao to uvertirom u kampanju za parlamentarne izbore. 

Tko vlada Zagrebom - Vaša stranka ili Darinko Kosor ili HDZ? Nemate više većinu u Skupštini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne volim tu riječ 'vlada'. Ja služim građanima Grada Zagreba već 16. godinu.

Imate li većinu ili nemate?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većinu ću imati za dobre projekte. Ako nemam većinu za određene projekte, imam alternativno rješenje. Gradonačelnik Grada Zagreba je neposredno izabran i ima svoje ovlasti sukladno svojim ovlastima i sukladno Zakona o proračunu i izvršenju proračuna preraspodijeliti proračun i uputiti za 45 dana novi rebalans Skupštini. I tako do Nove godine do novog proračuna. Gradonačelnik je neposredno izabran, a predsjednik Skupštine je izabran većine u Skupštini. Uvaženi predsjednik Skupštine očito brka lončiće kada kaže da podnesem ostavku. Mene su izabrali građani neposredno, ne mogu podnijeti ostavku. Mogu me smijeniti samo na izborima. A on može biti smijenjen na prvoj skupštini koja dođe.

Znači li to da pripremate preslagivanje u Skupštini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne pripremam ja ništa. Ali ruke u Skupštini mogu od skupštine do skupštine izabrati novog predsjednika.

Morate imati 26 ruku da biste imali većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne želim ja to, ne trebam ja to. Riječ je o moralnom ponašanju čovjeka, koji je otkazao poslušnost vladajuću koaliciji unutar Skupštine, neće glasovati za prijedloge, a sjedi na fotelji i prima 20.000 kuna plaće.

Kosoru ste poručili da se odluči je li s Karamarkom ili s vama. Znači li to da vi odbacujete mogućnost da Vi koalirate s HDZ-om?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina za prave projekte uvijek će se naći.

Vi kažete da su i ovi projekti pravi, pa ih nisu uvažili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je prestrojavanje prije parlamentarnih izbora. Ovo je stvaranje startnih pozicija. Ne zaboravimo da je gospodin Kosor potpisao koalicijski sporazum s Domoljubnom koalicijom. On čuva svoju poziciju da HDZ ne može glasovati protiv njega jer je sklopio sporazum s gospodinom Karamarkom o izlasku na iduće izbore.

Znači, Vi nećete koalirati s HDZ-om ni na lokalnoj ni na nacionalnoj razini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja mogu koalirati samo s građanima Grada Zagreba, a sutra Republike Hrvatske. To su moji jedini istinski koalicijski partneri.

Rekli ste da ćete do kraja godine davati rebalanse, onda će doći i proračun. Što ako ne prođe, bit će novi izbori?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi neophodnosti funkcioniranja gradskih upravnih tijela i proračunskih korisnika, gradonačelnik Grada Zagreba će sukladno članku 43. proračuna i odluci o izvršenju proračuna preraspodijeliti sredstva unutar proračuna od 6,85 milijardi kuna. Za početak pet posto za tri mjeseca unaprijed od 104 milijuna kuna kako bismo mogli kupiti djeci knjige, obnoviti Branimirovu, Radničku. Fontane uopće nisu bile ni upitne, one su i bile u proračunu.

One su trn u oku. Ako nema novca, nećete njih mijenjati za udžbenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fontane su kao i udžbenici. Znate zašto su oni bili protiv proračuna? Jer to oni nisu predložili. A da bi mogli predložiti, oni moraju biti gradonačelnici. Tamo ima pet ili šest kandidata za gradonačelnika. 

Ako proračun za iduću godinu ne bude usvojen, dolazi do izbora. Jeste li spremni za to?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek sam spreman za izbore jer radim svoj posao pošteno i korektno 365 dana u godini. Pozivam sve te koji mašu ostavkama da mi budu protukandidati.

Znam da ne smijete puno o pravosudnim procesima koji su u tijeku. Tvrdite od početka da ste nevini i da se radi o političkom prognou protiv vas. Daje li vam nadu odluka suda u slučaju Ive Sanadera?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujem institucijama pravne države. Optužnica koja je bila podignuta protiv mene je odbačena. Vjerujem u trodiobu vlasti u Republici Hrvatskoj, a još više vjerujem u svoju nevinost. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo