Nova pravila / Bandić prevario roditelje odgojitelje?! Gube i do pola milijuna kuna ako ostanu uz dijete

Gradonačelnik Zagreba, koji je s ponosom ovu mjeru uveo 2016. godine, sada bi pooštrio uvjete

9.1.2020.
21:27
VOYO logo

Kada je prije tri godine gradonačelnik Bandić najavio da majke ili očevi s troje djece dobivaju status odgojitelja i da ne moraju raditi, mnogi su se poveselili, a mnogi oštro kritizirali.

On tvrdi da se danas zbog toga rađa više djece, no ipak je u javnu raspravu uputio Izmjenu uvjeta za roditelje odgojitelje.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mama Ana posao u slastičarnici ostavila je u zamjenu za radno vrijeme bez satnice sa svoje troje djece. No sada bi umjesto 11, kod kuće mogla biti još 4 godine.

"Ipak sam uzela status jer mi nije bila velika razlika u plaći i nisam požalila evo do sad, sad ako bi se to mijenjalo...dogodilo se puno promjena u našem životu, sama sam s njih troje i do 8. godine dosta bismo izgubili", izjavila je mama Ana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Milan Bandić, koji je s ponosom uveo ovu mjeru 2016. godine, sada bi pooštrio uvjete: umjesto 4420 kuna na mjesec, roditelji s troje i više djece dobivali bi 170 kuna manje i to samo do djetetove osme godine, umjesto do 15. godine. Status bi mogli dobiti samo oni koji su prije toga bili nezaposleni šest mjeseci, a netko tko želi ostati kod kuće svih 15 godina, mogao bi izgubiti više od pola milijuna kuna.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je činjenica da su određeni korisnici dovedeni u zabludu jer su davali otkaze. Definirali su odluku i mjeru kao sigurnu, što se ovim novim prijedlogom pobija", kazala je Ana Marija Berbić, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

Mjerom se koristi 5000 roditelja od kojih se neki sada osjećaju prevarenima. A gradonačelnik, tvrdi, da je ovo samo anketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nijedna se mjera koja je na snazi neće ukinuti dok sam ja gradonačelnik. Ni godine ni iznosi", izjavio je Milan Bandić 7. siječnja 2019. godine.

Pitanje koje se nameće je zašto je nacrt izrađen ako ga nemaju namjeru usvojiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tržište rada nam je prigovaralo otpočetka jer je popriličan broj korisnika ove pomoći dao otkaz, a to je kadar koji je stručan, koji je znao raditi poslove i tržište rada oskudijeva", rekla je Mila Jelavić, pročelnica Ureda za demografiju Grada Zagreba.

Da će biti tako, pretpostavljali su kritičari još kod donošenja ove mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bila mjera s kojom je on krenuo u izbore za premijera. To samo znači da kada je donošeno, nije promišljeno, nije se znalo što se s tim hoće postići", izjavila je Anka Mrak-Taritaš, predsjednica GLAS-a.

Hoće li doći do kakvih promjena, znat će se nakon 23. siječnja, do kada traje javna rasprava, a konačnu odluku donosi gradonačelnik. Sve majke i očevi odgojitelji nadaju se da će kao i bajke koje čitaju svojoj djeci i ova priča imati sretan završetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo