'Ponižavanje pomoćnice' / Bandićev savjetnik optužen za zlostavljanje na radu: 'Dokazat ću da nisam kriv'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Herak je navodno svoju pomoćnicu omalovažavao govoreći da nije sposobna i dovoljno vrijedna

31.8.2018.
16:27
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Mirko Herak, nekad pročelnik u Gradskom kontrolnom uredu Zagreba, a danas jedan od savjetnika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, zaradio je optužnicu za zlostavljanje na radu. Optužen je za "ponižavanje i dovođenje u stanje beskorisnosti" tadašnje pomoćnice Ureda Đurđice Svaton. Tužiteljstvo za njega traži pet mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine", doznaje Jutarnji list.

"Cijela stvar je apsolutno neutemeljena. Određene osobe koje me optužuju imaju svoj epilog. Činjenice govore sve. Sud je taj koji odlučuje o krivnji i uvjeren sam kako ću dokazati da nisam kriv", osvrnuo se Herak na optužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izabrao je taktiku obrane šutnjom, dok je Đurđica Svaton detaljno opisala, kako tvrdi, agoniju koju je doživjela. Njezinu muku su potvrdile još dvije kolegice.

Herak ju je navodno omalovažavao govoreći da nije sposobna i dovoljno vrijedna, prigovarajući joj na odijevanju kolega u odjelu kojim rukovodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaton je najprije šefa prijavila Etičkom povjerenstvu Grada Zagreba, a isto su učinile dvije njezine kolegice. Povjerenstvo je odlučilo u njihovu korist, a Svaton se zbog nesanica, uznemirenosti i rastrojenih misli obratila psihijatru pa su joj postavljene dijagnoze poremećaj prilagodbe s anksiozno-depresivnom slikom stanja i depresivna epizoda bez psihotičnih simptoma, zbog čega je pila tri vrste tableta. Registrirane psihičke smetnje psihijatrijski je vještak doveo u uzročno-posljedičnu vezu s događajima u radnoj sredini.

"Često je bila uplakana i pod stresom", ispričala je za Jutarnji list njezina kolegica Ana M., naglasivši da je Herak na sastancima omalovažavao službenike, a Đurđicu posebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo