GRADSKA SKUPŠTINA / Bandiću prošao polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna; Tomašević: 'To je metoda spaljene zemlje'

Image
Foto: Patrik Macek/Matija Habljak/Pixsell

Oporba zamjera i što je manje od 15 posto realizacije povlačenja EU sredstava

27.10.2020.
20:35
Patrik Macek/Matija Habljak/Pixsell
VOYO logo

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom su glasova prihvatili izvješće gradonačelnika Milana Bandića o izvršenju proračuna za prvu polovicu ove godine, uz žestoke kritike oporbe zbog zaduživanja i "nerazumnih" odluka te ocjenu da je to financijska neodgovornost bez presedana.

Image
dobra vijest /

Bandić uveo besplatan parking oko svih zdravstvenih ustanova: 'Želim bar donekle olakšati sugrađanima'

Image
dobra vijest /

Bandić uveo besplatan parking oko svih zdravstvenih ustanova: 'Želim bar donekle olakšati sugrađanima'

Pročelnica Gradskog ureda za financije Danijela Juroš Pečnik navela je da je u samom proračunu ostvaren višak od 7,9 milijuna kuna, kod proračunskih korisnika manjak od 25,8 milijuna kuna, tako da je za prvo polugodište ove godine ukupno zabilježen negativan financijski rezultat u iznosu od 17,8 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da je u prvom polugodištu zabilježeno slabije ostvarenje prihodne strane proračuna u odnosu na isto razdoblje lani, a zbog epidemije, potresa te mjera Vlade za pomoć gospodarstvu koje se odnose na odgodu, obročnu otplatu i oslobođenje plaćanja prireza na dohodak te gradskih mjera kojima se nastojalo ublažiti posljedice epidemije za očuvanje poduzetništva.

Prihodna strana proračuna ostvarena je 44 posto od planiranog, a porez i prirez na dohodak ostvaren je 48,7 posto od planiranog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano za rashodovnu stranu, sredstva proračunske zalihe su utrošena 77,2 posto u odnosu na plan. 

Stanje duga po financijskim kreditima do 30. lipnja iznosi 913 milijuna kuna, a po robnim kreditima 506 milijuna kuna, navela je Pečnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proračun formiran kao skup slučajnih brojeva

Matej Mišić (Klub gradskih zastupnika SDP-a) komentirao je da je proračun formiran kao skup slučajnih brojeva koji se ne realiziraju ili se realiziraju znatno iznad planiranih iznosa te opstaje isključivo na temelju zaduženja. 

Kada se pogledaju izdaci za otplatu glavnica kredita, lani smo imali 208 milijuna kuna, dok su ove godine 55 posto veći i iznose 325 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na prošloj sjednici zadužili smo Zagreb za dodatnih 350 milijuna kuna, na ovoj sjednici će potencijalno doći do novog zaduženja putem refinanciranja obveza Grada prema Holdingu i ZET-u. Dokad Zagreb i proračun može tako funkcionirati?", upitao je.

Zamjera i što je manje od 15 posto realizacije povlačenja EU sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Ferdelji (nezavisni zastupnik) rekao je da dobar dio prihoda u prvih šest mjeseci ove godine čine jednokratni prihodi, koji se neće ponoviti, poput pomoći države, povrat poreza. Upravo bi, kaže, bez tih pomoći Zagreb puno lošije financijski izgledao.

Dotaknuo se mjere roditelj-odgajatelj, rekavši da je ta mjera ove godine uzela ogroman novac, dosad 325 milijuna kuna, dok bi do kraja godine mogla uzeti 450 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novac se razbacuje na nerazumne odluke koje nose političke poene, a ne nose korist te koštaju građane. Zagreb ne bi bio u gubitku da nema te mjere", ustvrdio je Ferdelji.

Tomislav Tomašević (U ime Kluba zastupnika Lijevog bloka) rekao je da je rezigniran je i zabrinut zbog gradonačelnikove "financijske neodgovornost bez presedana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to prava metoda spaljene zemlje, ajmo uništiti sve što se može, pa onaj koji dođe nakon gradonačelnika neka mu bude što teže", komentirao je.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo