RAZGOVARAO IVAN VRDOLJAK / Banke imaju odgovor na najave iz Vlade koji se neće svidjeti svima! Adrović za RTL: 'Zakon neće pomoći onima s minusima do 5 tisuća kuna!'

Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović bio je gost RTL-a Danas

2.9.2021.
18:40
VOYO logo

Igra mačke i miša - tako je guverner HNB-a slikovito opisao odnos banaka prema klijentima i odluci Vlade da regulira prešutne minuse. 

S jedne strane Vlada odlučna da pomogne više od 800 tisuća građana koji su bilo iz kojeg razloga zaglibili u minusima koji su prešutnom odlukom banaka eskalirali - s druge banke koje uvijek nađu način za zaradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke imaju odgovor na najave iz Vlade koji se neće svidjeti svima. Neće se svi građani iz minus-krize izvući isto. Ivanu Vrdoljaku otkrio ih je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović

"Mi vjerujemo da će rješenje ići u poravcu primjene jednogodišnjeg roka za prilagodbu. Uz koju kamatu? To ćemo još vidjeti. Inicijativa jedne od većih banaka je da se klijentima koji imaju prekoračenje danas, ovih dana omogući otplata u 12 jednakih mjesečnih rata uz kamatu 7.3", kazao je Adrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li doći do masovnog ukidanja minusa, kaže:

"To ćemo još vidjeti. Ako danas radimo kalkulacije uz kamatu 7,61, bojim se da će čitav niz građana koji ima relativno male minuse, tisuću, dvije, do 5 tisuća, svi ti rizici neće stati u kamatnu stopu od 7,61", jasno će šef Udruge banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje našeg Ivana Vrdoljaka jesu li banke iskoristile rupu u zakonu oko prešutnog prekoračenja, odgovorio je:

Image
'Igra mačke i miša' /

Vlada i HNB dogovorili regulaciju prešutnih minusa, građani: 'Ne želim u te bankovne igre...'

Image
'Igra mačke i miša' /

Vlada i HNB dogovorili regulaciju prešutnih minusa, građani: 'Ne želim u te bankovne igre...'

"Naravno da ne. Imate članak 18 i članak 20 Zakona o potrošačkom kreditiranju koji izričitio stavljaju prešutna prekoračenje u onaj dio koji kaže: na njih se ne odnosi limitiranje efektivne kamatne stope", kaže Adrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrdoljak ga je pitao i za izjavu da su kamate na minus među najnižima u Europi iako iz podataka Europske središnje banke ispada da to i nije točno...

"Vi uspoređujete, to nisu kamate ma minus, to su okvirni krediti. Tu imate vjerojatno tri veste kredirta. Mi imamo istraživanje", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i izjavu Borisa Vujčića o igri mačke i miša.

Ne znam što je guverner mislio pod mačkom a što pod mišom. Imamo situaciju koja je čista. Ponude su poslane ljudima, onaj koji je htio je ušao u prešutno prekoračenje. Ne možete reći da niste tražili ako ste ušli u minus 500 kuna. Vi ste to svojim aktom učinili", kazao je na kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo