grad kao jamac za kredit / Banke traže 53 milijuna eura zbog Spaladium arene, Baldasar uvjerava da Split neće bankrotirati

Grad Split neće bankrotirati zbog Spaladium arene, tvrdi splitski gradonačelnik. Dvije banke koje su financirale njezinu izgradnju tužile su Grad i traže 53 milijuna eura. Uz dvoranu je bio predviđen i toranj komercijalnog sadržaja. Budući da projekt nikada nije dovršen, Grad je prestao plaćati najam nakon čega Spaladium arena odlazi u stečaj. No sada Split kao jamac za kredit mora naći rješenje za zamršenu situaciju

16.7.2015.
19:00
VOYO logo

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u četvrtak je potvrdio kako su dvije banke koje su kreditirale izgradnju Spaladium arene podnijele tužbeni zahtjev kojim se od Grada Splita potražuje oko 53 milijuna eura, ali je odbacio medijske navode kako bi to moglo dovesti do bankrota Grada Splita.

"Točno je da smo jučer na kraju radnog vremena poštom dobili tužbu, odnosno obavijest o podizanju tužbe od strane UniCreditBanke i Erste banke kao dva glavna kreditora u postupku gradnje Spaladium arene. Ukupna težina tužbenog zahtjeva je oko 53 milijuna eura", rekao je Baldasar obraćajući se vijećnicima na današnjem zasjedanju splitskog Gradskog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baldasar je poručio da nema nikakve panike, a medijske navode da bi taj dug, kojeg potražuju banke, mogao dovesti do bankrota Grada Splita, nazvao je glupostima.

"Nikakav bankrot ne dolazi u obzir jer takvog tipa bankrota ne može niti biti s obzirom na to da postoje zakoni koji to spriječavaju. Jednostavno postupak ne ide tako niti su se banke tako postavile nego se one i dalje vrlo korektno ponašaju", kazao je Baldasar. Dodao je kako se ne radi i ni o kakvom sukobu ili svađi s bankama nego o postupku koji, kako je rekao, 'ako smo pametni može efikasno i brzo završiti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o arbitražnom postupku koji bi se trebao voditi po tzv. zagrebačkim pravilima arbitraže s trojicom arbitražnih sudaca od kojih je jedan predsjednik, a po jednog imenuje Grad kao tuženik i banke kao tužitelji", objasnio je Baldasar. Dodao je kako su banke već odredile svojeg suca za arbitražni postupak te kako sada preostaje da Grad Split imenuje svojega i angažira odvjetnički ured jer Gradska uprava Splita ne može sama voditi postupak koji je, po Baldasaru, vrlo kompliciran, specifičan i zahtjevan.

"Taj postupak traži veliko procesno znanje, ali i znanje o trgovačkim društvima, koje kod nas (u Gradskoj upravi) postoji ali to ne može stići jer će postupak biti u Zagrebu", kazao je Baldasar obrazlažući potrebu da splitska Gradska uprava angažira odvjetnički ured za arbitražni postupak kako navode mediji voditi pri HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je kako Grad Split ima 15-dnevni rok za odgovor na optužni prijedlog i taj je rok počeo teći u srijedu 15. srpnja, a nakon isteka tog roka "ide se u proces".

Najavio je za rujan tematsku sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o tužbi banaka i kako iz nje izaći. On vidi dva moguća izlaza: dogovor o nagodbi ili čekanje presude arbitražnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spaladium arena je po načelu javno-privatnog partnerstva građena za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine, a javni partneri su Grad Split i Vlada RH dok su privatni partner konzorcij tvrtaka Konstruktor, IGH i Dalekovod.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo