Istraživanje / Bankomat: Hrvatske stranke u predizbornoj kampanji EU spominjale samo kao izvor novca

Image
Foto: RTL Arhiva

Iznimka među promatranim strankama je SDP koji je više pažnje dao europskim temama

23.5.2019.
20:56
RTL Arhiva
VOYO logo


HDZ, SDP, Most i Živi zid su u Facebook kampanji Europsku uniju uglavnom prikazivali kao „bankomat”, proizlazi iz komparativnog istraživanja koje je financirao Europski parlament.

Rezultat istraživanja, provedenog u sklopu projekta Platform Europe: European Elections Monitoring Centre koji koordinira Sveučilište Roma Tre, pokazuje da su stranke u predizbornoj kampanji najviše objave posvetile hrvatskim temama (66 % objava), a tek svaka osma objava u fokusu ima europske teme, dok u gotovo trećini objava Europska unija nije niti spomenuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenute su stranke na Facebook strancima od 28. travnja do 20. svibnja objavile preko 400 neplaćenih objava povezanih s kampanjom, pri čemu je HDZ imao najviše objava povezanih s europskim izborima (139), SDP je imao 103 objave, MOST 97, a Živi zid 62., navodi se u israživanju koje su u Hrvatskoj provele dr. sc. Maja Šimunjak (Middlesex University London), Iva Nenadić, mag. nov. (Fakultet političkih znanosti) i Lana Žuvela, mag. nov. (Razvojna agencija Split).

Četiri najveće hrvatske političke stranke koje na izbore za Europski parlament izlaze samostalno, HDZ, SDP, MOST i Živi zid, EU su prvenstveno predstavljale kao izvor financijskih sredstava, zaključak je istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„HDZ gradi Hrvatsku europskim novcem”, poruka je HDZ-ove Facebook kampanje. 

Iznimka među promatranim strankama je SDP koji je više pažnje dao europskim temama te je narativ usmjeren na ambicije povezane s pozicioniranjem Hrvatske kao ravnopravne članice Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je prikazivao EU najpozitivnije od svih stranaka, a sve stranke, osim HDZ-a, su također i kritizirale EU.

Živi zid je bio najkritičniji prema Europskoj uniji, a u fokusu je bilo neslaganje s migracijskom i poljoprivrednom politikom te iseljavanje mladih iz Hrvatske u druge europske zemlje. Usprkos tome, čak i Živi zid ističe priliku za razvoj Hrvatske putem EU fondova, dok je MOST, uz važnost korištenja sredstava iz EU fondova, zagovarao ideju kompenzacije putem EU fondova zbog velike emigracije u druge zemlje EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo