NEMA POMAKA / Banovina dočekuje drugi Uskrs bez prave obnove: 'Znao sam da ću ga i ove godine dočekati u kontejneru'

Malo optimizma među Petrinjce donijeli su stari prijatelji - kuhari volonteri. U središtu grada pripremale su se gradele i rižoto, a skromni Petrnjici zahvalni

15.4.2022.
21:40
VOYO logo

Podjela hrane u Petrinji baš na istom mjestu kao u danima nakon potresa. Na Veliki petak, kuhari iz Dalmacije i Vukovara vratili su se i opet kuhali za Petrinjce. 

"Malo veselja za Uskrs, to je jako prihvatljivo za ovu našu napaćenu Petrinju", kazao je Petrinjac Damir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što se danas dogodilo, da misle mnogi gradovi koji su i prije mislili kad smo bili u najtežim situacijama. Nešto je bolje, nešto je lakše, ali treba puno uprijeti, treba puno gurati, treba puno raditi i obnavljati", kazala je Mira Modronja.

Image
HORVATOV NASLJEDNIK /

Paladina prvi radni dan izbjegao građane Petrinje, oni za RTL govore: 'Ukrajinsko-ruski rat usporit će obnovu'

Image
HORVATOV NASLJEDNIK /

Paladina prvi radni dan izbjegao građane Petrinje, oni za RTL govore: 'Ukrajinsko-ruski rat usporit će obnovu'

Mirisi rižota, orade i tune s gradela širili su se centrom grada, u kojem baš i nema života. Godinu i pol od potresa još ništa nije obnovljeno. Država se ni te potresne zime nije snašla s podjelom hrane, ali jesu ovi dobri ljudi koji Petrinjce ne zaboravljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tmurno je bilo kad smo prvi put došli ovdje, a i sad je tmurno što se ništa nije poduzelo i napravilo", kazao je Marko Topić iz Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije.

"Ja sam tu bio prvi dan odmah, stigli smo, nešto se događa, nešto se čini, ali moglo bi ovo puno bolje", kazao je Hvaranin Petar Hure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dolazit ćemo dokle god budemo imali volje, a kao što vidite volje imamo", kazao je Vilim Bujević, predsjednik Udruženja obrtnika Splita.

Dijelila se hrana i u kontejnerskom naselju. Tamo nema puno veselja, tek pokoja dekoracija na improviziranoj terasi. Uskrs se dočekuje skromno i bez prevelikih očekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Jurić iz Petrinje kaže da je znao da će i ovaj Uskrs biti u kontejneru. 

"Ja imam i žutu i crvenu boju na kućama, a sami znate raspored", kazao je Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A taj će se raspored naljepnica mijenjati. Kreće se u novo utvrđivanje oštećenja od potresa.

"Neke će kuće koje su bile zelene, nekonstrukcijska obnova, prijeći u žute, iz žutih iz crvene. Isto tako ima i velik broj onih kuća za koje je utvrđeno da će trebati konstrukcijska, a neće trebati, oni će prijeći u zelene naljepnice. Ili iz crvenih u žute. Moram reći da je bilo puno zlouporaba pa su u početku, iako se znalo da nisu crvene, ipak dobile tu naljepnicu", kazala je Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu i pol nakon potresa, umjesto da se punom parom obnavlja, ponovno će se utvrđivati kako će se obnavljati. Banovino, sretan Uskrs!

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo