Suludo ili samo RH? / Banožić: 'Doživio sam avionske napade na Vinkovce. To neka Selak objasni.' Selak: 'Nikad tamo nisam letio'

'Nosio sam ga, cijeli gornji dio tijela mu je bio zamotan u zavoje, žute, crvene. Kroz zamotanu glavu je progovorio...', tako je bilo u ratu. A sad...

16.5.2022.
21:21
VOYO logo

Skandal Ministarstva obrane oko obilježavanja 30. obljetnice preleta vojnih pilota Ivice Ivandića i Ivana Selaka poprimio je još veće razmjere.

Ministar obrane Mario Banožić u istoj je minuti prvo demantirao, pa onda potvrdio da Selaka na obljetnicu nisu zvali zbog narušenih odnosa, a zatim je insinuirao da je Selak bombardirao Vinkovce. Goran Latković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

30 godina nakon povijesnog preleta, Ivica Ivandić otkrio je eksponat MiG-21 za svoj herojski čin. On i pilot Ivan Selak vratili su u svibnju 1992. MiG-ove iz JNA u Hrvatsku. Dugo su, prisjeća se Ivandić, čekali svoj trenutak, ali Selak se prvo morao oporaviti od avionske nesreće.

Michael Križanec, zapovjednik HRZ-a: "Posjetio sam ga taj dan u bolnici, bio je u stanju da sam molio Boga samo da preživi. Sutra dan kad sam ga unosio u avion cijeli gornji dio tijela mu je bio zamotan u zavoje, koji su bili što žuti, što crveni. Onako kroz zamotanu glavu je progovorio: 'Pajdo jesi to ti?' Ja rek'o. ja sam, e nemoj otići bez mene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

30 godina poslije, na obljetnici nisu zajedno. Razdvojilo ih je Ministarstvo obrane koje Selaka nije pozvalo u Divulje.Umirovljeni pilot Ivica Ivandić: "Da li mi je žao ili nije, mi vojnici ne govorimo o takvim stvarima. Da se stvar mogla organizirati drugačije, mogla je. To ima sve svoje razloge i ne bih ulazio u to zašto on danas nije tu."

Selak u svojim istupima nije štedio Banožića, ministar je prvo demantirao uskratu poziva, a onda sve priznao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam niti rekao da se gospodin Selak pozove ili ne pozove… Nisam vidio popis niti ga ikad gledam."

Jučer je čuo za cijelu priču, je li mogao reagirati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čovjeka koji vrijeđa cijelu hrvatsku vojsku i mene da ga pozovem?", uzvratio je Banožić.

I zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pokušao je objasniti zašto Selaka nije bilo: "Gospodin Selak, brigadir Selak će dobiti ono što ga pripada u zrakoplovnoj bazi na Plesu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer su iz MORH-a tvrdili da je na Plesu već postavljen eksponat u čast Selakova preleta. Ministar Banožić zatim je bez iznošenja dokaza, indirektno optužio Selaka za bombardiranje Vinkovaca:

"Proživio sam nekoliko puta same avionske napade na Vinkovce. Pa čak i na obiteljsku kuću iz koje smo izašli netom prije nego ju je pogodila avionska granata. Isto tako nekoliko minuta kasnije gotovo do polovice srušen samostan časnih sestara gdje je bila većina ljudi smještena. Imam pravo postavljati ta pitanja, ali neću. To je da gospodin Selak objašnjava hrvatskim braniteljima kada se postavlja ovako tvrdo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selak ovakve insinuacije odlučno demantira:

"Nikad, ali apsolutno nikad nisam letio tamo. Kažem, da jesam, onda ne bi bio pogođen niti samostan, a kamoli njegova kuća."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da nikada nije vrijeđao vojsku već kritizirao loše poteze i govorio uvijek istinu:

"Ministarstvu obrane i ministru pošlo je za rukom nemoguće, svojom komunikacijom uspjeli su umanjiti i u drugi plan staviti podvige dvojice pilota koji su ispisali prve stranice povijesti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo