'bitan detalj' / Banožić: 'Za razliku od Milanovića, ne zastupam Bradleya već borbeno vozilo koje će se pokazati kao najbolje za Hrvatsku'

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Naglasio je pak kako u ovoj temi postoji razlika između njegova i mišljenja predsjednika države

13.12.2021.
16:18
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Ministar obrane Mario Banožić je u ponedjeljak stigao u Split na svečano obilježavanje 30. godišnjice osnutka 72. bojne Vojne policije. Proslava ove obljetnice započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku poginulim pripadnicima 72. bojne Vojne policije ispred spomenika u Lori i svetom misom u crkvi svetog Ante, a nastavljena je svečanom akademijom u Domu HV-a 'General Ivo Jelić'.

Pripadnicima ove postrojbe njihov je dan čestitao Zlatko Čipčić predsjednik Udruge veterana 72. bojne Vojne policije, piše Dalmatinski portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''72. bojna je jedna od elitnih postrojbi Hrvatske vojske, ustvari jedina postrojba vojne policije koja je od početka do kraja rata bila stalno, uz vojno-policijske zadaće, uključena i u borbena djela. Dokaz tome je i da je zadnji poginuli iz naše postrojbe, Ante Bužančić, koji je poginuo nadomak Banje Luke 17. listopada 1995. godine, kada je za mnoge rat već bio gotov '', kazao je Čipčić.

Kroz ovu postrojbu je, dodao je Čičić, prošlo preko dvije tisuće ljudi, a puni ustroj 1995. godine je bio 1200. Ministar Banožić je svim pripadnicima 72. bojne zahvalio na doprinosu prilikom stvaranja Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Prepucavanje ide dalje /

Banožić objavio sliku s kobasicama i ostavio poruku 'zagrebačkom fakinu'. Pretpostavljate kojem...

Image
Prepucavanje ide dalje /

Banožić objavio sliku s kobasicama i ostavio poruku 'zagrebačkom fakinu'. Pretpostavljate kojem...

''To su bila izazovna vremena. To jedno zajedništvo, snaga i povezanost koju su imali, dovelo je do toga da, iako su imali neprijatelja koji je bio brojniji, tehnički bolje opremljen, dali su svoj obol i danas živimo u slobodnoj i cjelovitoj državi'', kazao je ministar. 

Novinari su ga upitali brine li ga kašnjenje s isporukom ratnih brodova budući da je splitsko brodogradilište u financijskim problemima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nemam te informacije, ono što znamo da smo, sukladno zakonu o obveznim odnosima, imali obavezu kroz aneks ugovora povećati cijenu za deset posto, što je bilo sukladno pozitivnim propisima iz toga doba, 2014. godine kada je ovaj projekt nastao. Meni je cilj taj projekt završiti u dobroj volji da će sve biti u redu s 2023. godinom kada će brodovi biti isporučeni i da će se uistinu tako i završiti. To je bila obaveza Republike Hrvatske, kao što je i obaveza Brodosplita biti te brodove završiti sukladno dinamici koja je zatražena ugovorom. Nadam se da će nas, ako postoje kakvi problemi, Uprava izvijestiti o tome'', izjavio je Banožić. 

Ako kašnjenja bude, država ima mehanizme da kazni Brodosplit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To se rješavalo kroz anekse ugovora, nadam se da neće doći do toga da se ide na penalizaciju, nego da će završiti taj posao u dobroj vjeri, kako je i zaključen 2014. godine'', pojasnio je ministar.

''Bradley je izvrsno vozilo koje treba biti uvedeno u sastav Hrvatske vojske, prije svega s ostvarivanjem cilja borbene sposobnosti srednje pješačke brigade. Siguran sam da ćemo taj cilj i ostvariti. To vozilo zahtijeva posebna ulaganja što je bila tema sastanaka Odbora za obranu, ali i na sastancima s američkim veleposlanstvom gdje smo jasno iskazali da su Amerikanci jedni od naših najjačih saveznika, tijekom rata i nakon, što rezultira da imamo 25-godišnju suradnju s Nacionalnom gardom Minnesote i želimo te odnose održavati u budućnosti, ne samo kroz projekt Bradleya. Primarno je u tim razgovorima da se naglasi koliko je potrebno sredstava nakon te donacije i nakon što Hrvatska ispuni svoje obaveze'', rekao je Banožić o američkoj ponudi oklopnih vozila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je pak kako u ovoj temi postoji razlika između njegova i mišljenja predsjednika države Zorana Milanovića

''Ja ne zastupam Bradleya već borbeno vozilo pješaštva koje će se pokazati kao najbolje za Republiku Hrvatsku. To je bitan detalj u kojem se razlikujemo. Kada govorimo o nastupima gospodina Milanovića, on o sebi najbolje govori svojim postupcima i svojim riječima i tu će moja rečenica završiti'', rekao je ministar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prokomentirao je i izjavu Milanovića kako borbeni avioni Rafale koštaju dodatnih 200 milijuna eura. 

''To što je izrečeno su neistine koje sam već demantirao. U samoj odluci Vlade vidljivo je da avioni koštaju 999 milijuna i 63 tisuće eura i to je ono što smo potpisali s francuskim tvrtkama. Na to kroz odluku Vlade imamo i iznos od 1,1 milijardu kuna koja jasno govori o čemu je riječ, a to je PDV koji plaćamo na nove proizvode i usluge. Govorimo o jednom dijelu indeksacija cijena koja su klauzula svakog ugovora koji se odnosi na jedno ovako dugačko razdoblje koje jasno projicira na osnovu kojih pokazatelja je moguće doći do povećanja cijene, bilo o stopama inflacije ili drugoj promjeni koja se događa na tržištu, što redovno imamo u svim  ugovorima'', rekao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Treći iznos od 215 milijuna kuna je u prijedlogu državnog proračuna, u stavci Ministarstva obrane, a odnosi se na infrastrukturu koja je potrebna za uvođenje višenamjenskog borbenog aviona u Hrvatsku vojsku, poput hangara, objekata za simulator i putovanjima naših tehničara, pilota, koji će provesti više od 19 tisuća sati u Francuskoj na transferu znanja. Ti troškovi ne mogu biti dio ugovora i iskazani su u prijedlogu proračuna, pa ne znam kako može netko tumačiti da će netko nešto maznuti'', kazao je Banožić. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo