ESKALACIJA SUKOBA? / Banožić za RTL najavio smanjivanje Milanovićevih ovlasti: 'Vojsci je potreban mir'

Image
Foto: RTL

'Milanović jasno donosi nemir gdje god se pojavio, bio to politički skup ili vojni događaj', kazao je Banožić

1.5.2022.
19:23
RTL
VOYO logo

Dok je Plenković premijer, Mario Banožić će vjerojatno ostati i ministar, iako je bio jedan od izglednijih za odlazak u proljetnoj rekonstrukciji Vlade. RTL-ov reporter Ilija Radić u Vinkovcima je razgovarao s ministrom Banožićem.

Njegovo ime spominjalo se u rekonstrukciji, a Banožić pak tvrdi kako rekonstrukcija njega kao ministra nije bila tema između njega i premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta tema je bila nametnuta iz pojedinih dijelova medija koji su poticali tako nešto. Premijer je taj koji predlaže ministre, isto tako je bilo u slučaju sa mnom", kazao je.

Na pitanje je li mu pomogla činjenica što iritira Milanovića, Banožić je kazao da on ne iritira njega već da predsjednik iritira hrvatski narod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radim svoj posao časno. Kao član Vlade nastojat ću raditi pošteno na čast hrvatskih građana", kazao je.

Komentirao je i tvrdnje predsjednika Zorana Milanovića da je kupovina borbenih aviona Rafalea dobar politički posao, ali ne vojni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj vojni posao su predložile Oružane snage. Niti jedna nabavka u Hrvatskoj vojsci se ne događa na inicijativu ministra obrane ili kabineta ministra obrane nego na zahtjev Oružanih snaga. Znamo da su Oružane snage bile dio međuresorne skupine kako bi se sagledao širi kontekst, politički i financijski, ali i da struka kaže što je najbolje za vojsku. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo smo modernizirali i opremili, a jedina opcija koju smo mogli napraviti, što je Milanović razumio, što se radilo prijašnjih godina za vrijeme njegovog mandata, a to je prekucavanje brojeva na starim MIG-ovima na nekom čudno remontu", kazao je.

Manje ovlasti za Milanovića

Predsjednik zaziva promjenu zakona i traži veće ovlasti. Banožić je komentirao hoće li mu Vlada ispuniti zahtjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo mu ispuniti zahtjev. Zakon iz 2013. godine je Zakon koji je on donio i rekao za njega da je loš. Taj zakon je trebao definirati ovlasti predsjednika u mirnodopsko vrijeme, za vrijeme rata, a kao takav nije dovoljno specificiran i Milanović koristi prostor u zakonu i radi stvari koje radi, a vidimo da to stvara problema za hrvatsku vojsku. S ciljem zaštite hrvatskih vojnika i vojnikinja, ići ćemo prije izmjenama zakona koje će biti prije svega na korist vojnika", kazao je.

Na pitanje znači li to manje ovlasti za predsjednika, Banožić je kazao da je vojsci potreban mir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milanović jasno donosi nemir gdje god se pojavio, bio to politički skup ili vojni događaj. Vojnici kad su odlazili na zadnjem kontingentu u Kosovu, zabranio je novinarima ulazak u vojarnu što nije bila praska. Ročnici u Požegi nemaju mogućnosti dobiti svečanost kakve su imale njihove kolege", kazao je.

Na ponovljeno pitanje znači li to manje ovlasti za Milanovića, Banožić je kazao: "Treba biti mir za Hrvatsku vojsku, to treba očito biti definirano zakonom jer netko ne razumije da je normalno da vojnikinje i vojnici imaju dostojanstvo koje se ne mora vrtiti po medijima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vjerujem Dekaniću'

Komentirao je i isplatu dnevnica vojnicima koji su bili u Milanovićevoj pratnji.

"Naredba koju on izdaje nije u skladu sa Zakonom o obrani. Novac koji se treba isplatiti i svi troškovi koje pravi, od famoznih letova helikoptera za koje ne želi reći gdje je išao, to su troškovi koji se bilježe u ministarstvu obrane, netko tko nije sudjelovao u kreiranju troškova samo treba potpisati i platiti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na slučaj Vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanić te kazao da još nije imao prilike razgovarati s njim.

"Siguran sam da Damir Dekanić jasno zna da čekamo rezultate istrage koja je. Zna se da će to biti tema razgovora što je bilo istina. Vjerujemo u ono što je u policijskom zapisniku, vjerujem u institucije i županovu riječ da je bilo tako", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banožić se osvrnuo i na izjave svjedoka koji su kazali da je Dekanić bio za volanom te kazao koja je sudbina Vukovarsko-srijemskog župana u HDZ-u ako se te tvrdnje pokažu točnima.

"Ne sviđa mi se da svjedoci u medijima istupaju na ovakav način, postoji policija, način na koji se to rješava, to se sigurno ne rješava preko medija i pod zaštićenim identitetom. Siguran sam da je Hrvatska sigurna država i ti ljudi kao imaju što za reći trebaju otići za policijsku stanicu ne pred TV kameru", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Rat je završio 1996.'

Komentirao je i je li u doktoratu napisao da je rat u Hrvatskoj trajao do 1996. godine i da je Njemačka susjedna država.

"Ono što je napisano to je u Zakonu o braniteljima, da je rat u Hrvatskoj završio 30.6.1996., nije moja teza nego teza koja stoji u zakonu. Kad govorimo susjednim državama, riječ je o rečenici koja je izvađena iz konteksta. Ja sam govorio tada o temi cikloturizma, mreži biciklističkih ruta koje se protežu od Njemačke do Crnog mora, jedan dio mreže prolazi kroz RH i kad promatrate razvijenost cikloturističkih ruta spomenuta je Njemačka. Rad kad je pisan, Hrvatska je bila europska članica, u tom kontekstu je susjedna država", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako je zadovoljan svojim doktoratom.

"Svjedoci smo nečega u Hrvatskom da vam puno netko vrednuje znanstveni doprinos netko tko nema najosnovnija osnovna znanja", zaključio je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo