optužba za opstrukciju / Barišić: Ministarstvu smo poslali obavijest da su Hrvatski studiji postali fakultet

Image
Foto: Marko Prpic, Goran Stanzl/PIXSELL

Barišić je podsjetio da je rektor Sveučilišta Damir Boras 10. prosinca 2019. donio odluku o imenovanju dekana

14.1.2020.
16:52
Marko Prpic, Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić ustvrdio je kako nije točna tvrdnja ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da mjerodavno ministarstvo nije primilo odluku Senata Zagrebačkog sveučilišta o promjeni statusa Hrvatskih studija u fakultet  jer je to učinjeno elektroničkom poštom 19. prosinca 2019. 

Fakultet Ministarstvu poslalo e-mail

U priopćenju, što ga je u utorak uputio javnosti pod nazivom "Zašto Ministarstvo znanosti i obrazovanja opstruira Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu", dekan Barišić referira se na riječi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak s konferencije za novinare od 13. siječnja ove godine o tome "da Ministarstvo nije dobilo odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu da su Hrvatski studiji postali fakultet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta tvrdnja nije točna. Fakultet hrvatskih studija dostavio je 19. prosinca 2019. elektroničkom poštom Ministarstvu znanosti i obrazovanja odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu od 10. prosinca 2019. o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija i odluku o imenovanju fakultetskih tijela", stoji u priopćenju. 

Barišić je podsjetio i na popratni dopis u kojemu su navedeni razlozi zbog kojih je Senat donio odluku da Hrvatski studiji postanu Fakultet hrvatskih studija.Tako je navedeno da je takva odluka donesena "u skladu sa zacrtanim reformskim ciljevima radi rješavanja konačnoga pravnog statusa Hrvatskih studija i funkcionalnog i ustrojbenog integriranja Hrvatskih studija u Sveučilište u Zagrebu u skladu sa znanstvenim, gospodarskim, populacijskim i kulturnim potrebama i odgovornošću akademske zajednice prema društvenoj zajednici u kojoj djeluje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temelji za odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu od 10. prosinca prošle godine su, među ostalima koje je Barišić naveo, i Elaborat o provođenju statusne promjene sveučilišnog odjela Hrvatskih studija kao podružnice Sveučilišta u Zagrebu u status ustanove u sastavu Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Fakultet hrvatskih studija od 21. studenoga 2019. te odluka Rektorskoga kolegija od 26. studenoga 2019. i 9. prosinca 2019.

Izabrani su prodekani

Barišić je podsjetio da je, uz prethodno pribavljenu suglasnost Senata Zagrebačkoga sveučilišta rektor Damir Boras donio 10. prosinca 2019. odluku o imenovanju dekana i članova Fakultetskoga vijeća Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta hrvatskih studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na sjednici Fakultetskoga vijeća održanoj 18. prosinca 2019. izabrani su prodekani. Ministarstvo znanosti i obrazovanja taj je dopis primilo i na njega odgovorilo 20. prosinca 2019. No, nije odgovorilo na pozitivnu akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje koju već više od 20 mjeseci drži u ladici", istaknuto je u priopćenju.

Dekan Barišić osvrnuo se i na povijesni put koji je prethodio uspostavljanju Fakulteta hrvatskih studija pa je tako podsjetio da je 16. studenoga 1992. Sveučilište u Zagrebu pokrenulo inovativni projekt pod nazivom "Sveučilišni komparativni studij hrvatske filozofije i društva". Iduće godine taj je jednogodišnji komparativni studij prerastao u četverogodišnji redovni studij koji u sklopu Sveučilišta djeluje u statusu podružnice pod nazivom Sveučilišni centar - Hrvatski studiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U postupku transformacije prema statusu ustanove s pravnom osobnošću Centar je 2017. unaprijeđen u sveučilišni odjel sa zacrtanim ciljem pretvaranja u fakultet. Ministarstvo je višekratno davalo mišljenje o potrebi pretvaranja Hrvatskih studija u samostalnu pravnu osobu", navedeno je u priopćenju.

Barišić je spomenuo i da je tadašnji ministar znanosti Branko Jeren 26. travnja 1995. donio mišljenje kojim je podržao ustroj Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu kao pravne osobe, a isto mišljenje o potrebi samostalnoga pravnoga ustroja Hrvatskih studija izrazio je i tadašnji ministar Vedran Mornar u Pismu očekivanja iz 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo znanosti dio je izvršne vlasti i dužno je djelovati na crti kontinuiteta javnih politika u Republici Hrvatskoj. Odluke i mišljenja o uspostavljanju Fakulteta hrvatskih studija donijela su mjerodavna sveučilišna, sudbena i upravna tijela, uključujući i nadležno Ministarstvo. Stoga se postavlja pitanje zašto aktualna postava na čelu Ministarstva znanosti i obrazovanja opstruira ovaj projekt od nacionalnoga značenja", zaključio je dekan Pavo Barišić.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo