BILATERALNI POSJET / Barišić u službenome posjetu Rumunjskoj: s kolegama razgovarao o suradnji u području obrazovanja

Image

Ovo je bio prvi bilateralni posjet ministra Barišića, a ujedno i prvi službeni sastanak visokih dužnosnika dvoju vlada od početka njihova mandata

9.3.2017.
21:08
VOYO logo

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić boravio je na poziv rumunjskoga ministra obrazovanja Pavela Nastasea u dvodnevnome posjetu Rumunjskoj 7. i 8. ožujka, gdje je s rumunjskim kolegama razgovarao o suradnji u području obrazovanja, posjetio s hrvatskim izaslanstvom sveučilišta u Bukureštu i Temišvaru te hrvatsku zajednicu u Karaševu i Lupakui.   

U hrvatskome izaslanstvu s ministrom Barišićem bili su rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i saborska zastupnica i predsjednica Međuparlamentarne hrvatsko-rumunjske skupine prijateljstva Vesna Bedeković, a u programu posjeta sudjelovao je i Giureci-Slobodan Ghera, predstavnik hrvatske manjine u rumunjskome parlamentu, priopćeno je u četvrtak iz Ministartsva znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je, kaže se u priopćenju, bio prvi bilateralni posjet ministra Barišića, a ujedno i prvi službeni sastanak visokih dužnosnika dvoju vlada od početka njihova mandata. Ministri Barišić i Nastase dogovorili su nastavak Programa suradnje u području obrazovanja za razdoblje 2018. - 2020. Program suradnje bit će potpisan tijekom uzvratnoga posjeta ministra Nastasea u drugoj polovini godine.

Ministri su razgovarali i o pripremama i mogućim temama tijkom predsjedanja Rumunjske, Finske i zatim Hrvatske Vijećem EU-a u 2019. i 2020. godini. Iskazali su zadovoljstvo razinom potpore obrazovanju manjina sa željom da se ona u sljedećem razdoblju dodatno ojača. Također su iskazali interes za osnaživanjem razine mobilnosti studenata i nastavnika, a poglavito studenata hrvatskoga i rumunjskoga jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Barišić susreo se i s rumunjskim ministrom istraživanja i inovacija Serbanom Valecom. Za posjeta Sveučilištu u Bukureštu potpisivan je Memorandum o suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. Rektor Mircea Dumitru upriličio je sastanak izaslanstva s nastavnicima i studentima Katedre za hrvatski jezik te posjet Filozofskome fakultetu.

Drugoga dana posjeta ministar Barišić posjetio je hrvatsku zajednicu u Karaševu i Lupaku. Karaševski Hrvati su najstarija hrvatska manjina koja uspješno njeguje materinski jezik i kulturu punih sedam stoljeća. Ministar se susreo s hrvatskom zajednicom i predstavnicima lokalnih vlasti te posjetio dvojezičnu hrvatsko-rumunjsku školu u Karaševu i osnovnu školu u Lupaku, kojoj je uručio donaciju knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeni posjet Rumunjskoj zaključen je posjetom Sveučilištu Zapad u Temišvaru, gdje se razgovaralo suradnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo