NEIZVJESNOST JE MUČNA / BAT odlazi? Farmeri traže sastanak s Plenkovićem: 'Zadržite proizvodnju u Hrvatskoj, ugrožene su i buduće generacije'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Osim radnih mjesta u Kanfanaru, ugroženi su i uzgajivači duhana u Slavoniji od kojih BAT otkupljuje proizvode

18.9.2020.
11:49
RTL / PIXSELL
VOYO logo

S obzirom na sve glasnija nagađanja o mogućem zatvaranju tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru i nedostatku komunikacije od strane Vlade po tom pitanju, gotovo 200 proizvođača duhana zatražilo je sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem kako bi iz prve ruke saznali što Vlada poduzima da zadrži proizvodnju duhana u Hrvatskoj. 

Image
PREGOVORI S BAT-om /

Sudbina tvornice u Kanfanaru i dalje neizvjesna: Ugrožena egzistencija tisuća ljudi

Image
PREGOVORI S BAT-om /

Sudbina tvornice u Kanfanaru i dalje neizvjesna: Ugrožena egzistencija tisuća ljudi

Dopis upućen premijeru potpisalo je 195 proizvođača duhana, kooperanata Hrvatskih duhana, s područja Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Požeško-slavonske županije. Plenkovića podsjećaju da je proizvodnja duhana u Podravini i Slavoniji vrijedna godišnje više od 100 milijuna kuna te ističu da je čvrsto vezana uz zadržavanje politike državnih subvencija i tvornice u Kanfanaru, kao i kompletnog BAT-ova sustava u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nastavak državnih potpora i osiguran otkup ključni za opstanak'

''Ostanak proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji, ne samo za nas kooperante i naše obitelji, već i za čitave krajeve u kojima se proizvodi duhan, jedina je opcija zadržavanja dosegnutnog životnog standarda, kojoj nema alternative. Proizvodnja duhana za Hrvatsku godišnje ima vrijednost oko 100 milijuna kuna. Hrvatski duhani, koji posluju u sustavu BAT-a, organiziraju preko 80 posto vrijednosti otkupa. Ako nam se ugrozi taj izvor prihoda, možemo očekivati samo daljnje zaostajanje naših krajeva za ostatkom Hrvatske i Europske unije, bez nade za buduće generacije na ovim prostorima'', upozoravaju farmeri.

Napominju da je proizvodnja duhana jedna od uređenijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj, kojoj su za opstanak ključni nastavak državnih potpora i osiguran otkup: ''Hrvatski duhani osiguravaju otkup kompletne proizvodnje, njeno financiranje i kreditiraju naše investicije, a otkupna cijena duhana već godinama kontinuirano raste. Mi smo investirali značajna sredstva u unaprjeđenje proizvodnje kako bi bili što održiviji, a naši nasljednici su počeli preuzimati proizvodnju jer su u tome vidjeli priliku i budućnost za sebe. Zbog svega se nadamo da ćete napraviti sve kako biste zadržali proizvodnju duhanskih proizvoda i duhana u Hrvatskoj''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok čekaju odgovor Plenkovića podsjetimo da je mu je pitanje vezano za mogućnost odlaska tvornice duhana BAT iz Kanfanara ovoga tjedna na Aktualnom prijepodnevu postavio i IDS-ov saborski zastupnik Marin Lerotić, a premijer je odvratio: ''Pokazali smo da su nam važni Istra i istarsko gospodarstvo. Jednako tako nam je važna aktivnost tvornice BAT-a. Nama je bitno da zadržimo radna mjesta i strane ulagače''.

Plenkovića pitanje dočekalo i u Saboru

''Ministar Marić vodi razgovore s predstavnicima BAT-a i mi ćemo, uvjeren sam, iznaći rješenje. Vlada je angažirana, razgovori traju, siguran sam da ćemo doći do kvalitetnog okvira koji će dovesti do toga da ova kompanija bude i dalje prisutna na našem tržištu. Ne samo proizvodima, nego i kao proizvođač. Dakle, Vlada će za BAT pronaći rješenje", poručio je Plenković u Saboru prije dva dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo