Poručio što očekuju / Bauk o Kujundžićevoj nekretninskoj aferi: 'Uključit ćemo oko sokolovo i pratiti situaciju'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bauk je rekao i da imaju povjerenje u Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

22.1.2020.
14:44
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u srijedu je komentirao nekretninsku aferu ministra zdravstva Milana Kujundžića, poručivši kako očekuju od njega da u razumnom roku od tjedan dana da logične odgovore o svojoj imovinskoj kartici.

"Pitanja koja postavlja javnost ministru Kujundžiću u vezi s njegovom imovinskom karticom su logična, a odgovori koje on daje još nisu. Mi ćemo kao i u slučaju ministra Gorana Marića uključiti 'oko sokolovo' i pratiti ovu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dat ćemo ministru Kujundžiću razuman rok od tjedan dana da da logične odgovore koja se tiču pitanja njegove imovine, a javnost ima pravo znati od koga je posudio novac i koliko, čisto da javnost može pratiti postoji li neka vrsta ovisnosti za vraćanje usluge toj osobi, čemu i služe imovinske kartice", izjavio je Bauk novinarima u Saboru.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić priopćio je u utorak u povodu medijskih napisa o kupnji kuće u Zagrebu, kako su supruga i on kuću kupili kuću za 195.000 eura te da je cijela transakcija bila transparentna i zakonita, a kupnju je prijavio Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je da su on i supruga kupnju kuće podigli kredit od 100.000 eura, 55.000 eura platili iz ušteđevine, a 40.000 eura privatno posudili od prijatelja, pri čemu je ugovor o pozajmici ovjeren kod javnog bilježnika.

"Vjerujem da bi mogao završiti kao gospodin Marić, Tolušić i ostali"

Bauk je rekao da imaju povjerenje u Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da će taj slučaj napraviti po visokim kriterijima kao što je napravilo i dosadašnje, a ministra je pozvao još jednom da da odgovore koje javnost od njega očekuje kako ponovno ne bi pala stigma na sve političare. Oni koji nisu imali logične odgovore na takva pitanja danas su bivši, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se ponovno postavlja pitanje imovine ministara, vjerujem da bi mogao završiti kao gospodin Marić, Tolušić i ostali koji su bili u toj situaciji jer će to biti pritisak na premijera koji se tom pritisku jednostavno neće moći othrvati", mišljenja je Bauk.

"Nakon isteka ovog logičnog roka, otvorena je i opcija neke akcije saborske oporbe, a treba vidjeti kakve su poslovničke mogućnosti, s obzirom na to da je o ministru Kujundžiću već bila saborska rasprava po drugoj temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da ćemo imati dovoljno prostora da se potpisima nekih drugih zastupnika eventualno ponovno zatraži rasprava, ali to je još u vrlo ranoj fazi da bismo sada o tome govorili. Za sada očekujemo njegove odgovore", najavio je.

"Mi moramo pobijediti tko god bio na čelu HDZ-a"

Na pitanje je li povećanje imovine ministara za vrijeme mandata obrazac ove Vlade, Bauk je kazao da riječ o već pristojnom broju istih događaja da se može govoriti o obrascu, ali ovdje smo još u fazi iščekivanja logičnih odgovora od ministra Kujundžića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Običnim građanima država mora dokazati da su za nešto krivi da bi ih sankcionirala, a političari moraju dokazati građanima da nisu krivi da bi nastavili obnašati dužnost. To je kriterij koji vrijedi u svim demokratskim zemljama pa bi trebao i kod nas", smatra Bauk.

Odgovarajući na pitanja o revidiranju koalicijskog ugovora s HSS-om kojim im SDP osigurava šest ulaznih mjesta u Sabor, Bauk je kazao da se o tome počelo razgovarati daleko prije nego što je objavljen sporni tweet Kreše Beljaka o UDB-inim političkim ubojstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bauk je kazao i da se skup onih koji su poželjni partneri SDP-u podudara sa skupom onih stranaka koje su podržale Zorana Milanovića za predsjednika države. Volio bih da nijedan glas građana koji su skloni promjenama, a posebno ljevici i lijevom centru ne bude u košari izgubljenih glasova koji su ostali ispod praga zbog čega je potrebno organizirati se tako da se to ne dogodi, rekao je o načinu na koji bi oporba trebala izaći na izbore, ne prejuducirajući odluku hoće li to biti u dva bloka ili širokom savezu.

Osvrćući se na izbore u HDZ-u kazao je da je to njihova stvar, a, dodao je, 'mi moramo pobijediti tko god bilo na čelu HDZ-a'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo