DEMOKRATSKI NAČIN / Bauk: 'Za referendum o referendumu treba 381.709 potpisa'

'Dobar demokratski običaj je da se izvršna vlast ne petlja u pitanja koja se tiču referendumske materije', rekao je Bauk.

30.5.2015.
17:54
VOYO logo

Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je u subotu kako referendumska inicijativa 15 sindikata i sedam nevladinih udruga za raspisivanje "referenduma o referendumu" mora prikupiti 381.709 potpisa birača.

"Dobar demokratski običaj je da se izvršna vlast ne petlja u pitanja koja se tiču referendumske materije, odnosno, da se ne izjašnjava o samom meritumu. Naša je zadaća da utvrdimo koliko je potrebno potpisa, i to smo danas napravili: 381.709, i da, kada nas Sabor zaduži, pobrojimo je li dovoljno potpisa prikupljeno", kazao je Bauk novinarima u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati i nevladine organizacije od danas prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma s dva pitanja: jeste li za to da 200.000 potpisa bude dovoljno za raspisivanje referenduma i jeste li za to da se potpisi mogu prikupljati na svim mjestima na kojima je dopušteno javno okupljanje građana.

"Ono što mogu reći o inicijativi jest da se u jednom dijelu poklapa s prijedlogom Odbora za Ustav o potrebnom broju potpisa. I danas na stranicama Sabora imate točku 'prijedlog promjena Ustava' koji je predviđao upravo to što traži inicijativa, da bude 200.000 potpisa za referendum. I da je HDZ za to glasao, jer nam je potrebna dvotrećinska većina, ne bi bilo potrebe za ovom inicijativom", rekao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo