Zamalo tragedija / Beba skoro umrla jer je zakazao sustav hitnog transporta na Braču: 'Ovo je ispala teška improvizacija'

Image
Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

Curica od godinu i po dana upućena je hitno za Split

14.12.2021.
15:00
Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Prošla nedjelja na Braču mogla je odnijeti tek rođeni život, naime zakazao je sustav hitnog transporta pacijenata iz Supetra. 

Prema pisanju Dalmacije Danas, prvo se u portu zapalio gliser predviđen za tu svrhu. Koji je inače u privatnom vlasništvu i županijskog koncesionara, a potom pilot helikoptera nije znao gdje će sletjeti jer je aerodrom 35 kilometara dalje u privatnom vlasništvu zimi zatvoren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probleme s transportom potvrdila je gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

"Imamo neadekvatan gliser za hitan transport pacijenata. Prvo su nas uvjeravali da je bio na popravku. Pa je došao novi, tehnički ispravan i odličan, kako su nam rekli. Već na ovoj situaciji je zakazao. Curica od godinu i po dana upućena je hitno za Split. Gliser se pokvario. Digao se helikopter. Mi na ovom dijelu, gdje živi više od pola otočana, nemamo heliodrom. Grad Supetar je izradio projektnu dokumentaciju i zahtijevamo od Županije da preuzme organizaciju financiranja i organizaciju heliodroma. Grad je spreman financijski sudjelovati u tome, ali ne može s njim upravljati", rekla je Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
još se ne zna uzrok smrti /

Stravično otkriće: Mrtvo tijelo jednoipolgodišnjeg djeteta pronađeno u stanu u zgradi bivše željezničke postaje

Image
još se ne zna uzrok smrti /

Stravično otkriće: Mrtvo tijelo jednoipolgodišnjeg djeteta pronađeno u stanu u zgradi bivše željezničke postaje

"Pilot je rekao da će doći ako bude imao osiguranu pomoć s tla u vidu vatrogasaca. Oni su se odazvali. Na pitanje zapovjednika vatrogasaca gdje treba otići nisu od pilota dobili odgovor jer ni sam nije znao pa ih je poslao na sve heliodrome i na aerodrom, pa gdje bude da se ne gubi vrijeme u ovakvoj situaciji. Pa je helikopter došao na aerodrom ali nije htio sletjeti. Vjerojatno nisu bili zadovoljeni sigurnosni protokoli. A beba se vozila 20 minuta od Supetra, u nesvijesti, u teškom stanju, preko Vidove gore, vijugavih i skliskih cesta do aerodroma. I kad je helikopter došao nije imao tko upaliti pistu, da bude osvjetljenja. Na aerodromu trebaju biti vatrogasci, a s njima netko treba sklopiti ugovor... Sve ima svoje protokole. Stvorila se prava drama. Srećom je bio tu vatrogasac koji radi u Pučišćima, a inače je zaposlenik aerodroma ljeti. Na svoju ruku je ušao i upalio rasvjetu na pisti. Ovo je ispala teška improvizacija i svaka čast ljudima koji rade na terenu, hitnoj i doktorima, ali ako se nešto desi onda će se svi pitati zašto i kako, kao na Kornatima. Sve je moglo poći krivo", naglasila je gradonačelnica Supetra.

Splitsko dalmatinska županija je ustrojstveno odgovorna za primarnu zdravstvenu zaštitu pa tako ima uspostavljen i županijski Zavod za hitnu medicinu kojom ravna dr. Leo Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luetić je naglasio kako Zavod nije odgovoran gdje će helikopter sletjeti, kakvu opremu mora imati aerodrom ili heliodrom te ima li obučeno ljudstvo za prihvat helikoptera.

"To je u nadležnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Mi smo odgovorni za medicinski dio. A prema izjavi službujućeg doktora koji je tad bio dežurni, zaprimljeno je dijete ozbiljno narušenog zdravlja. Željeli su ga transportirati u KBC Split na pedijatriju, no meteouvjeti su bili strašno loši. Službujući doktor se uputio prema gliseru, a usput je zvao i helikopter. Kad je došao pred gliser rečeno mu je da je odobren let helikoptera, a skiper na gliseru mu je rekao da su meteouvjeti nepovoljni, i da gliser ima nekih tehničkih poteškoća. Onda su se okrenuli i otišli na aerodrom. Helikopter se spustio. Predali su dijete koje je zapremljeno u KBC Split na obradu", rekao je Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo