cvrtila za rtl danas / 'Belgija je znala da će se dogoditi napadi, ali nije ih mogla spriječiti. Vjerojatno je sve posljedica Abdeslamova uhićenja'

Stručnjak za sigurnost i geopolitiku smatra kako je Belgija imala objavještajne informacije, no da očito nije mogla u potpunosti pokriti sve ono što bi trebala u tom trenutku, da spriječi ove napade

22.3.2016.
19:30
VOYO logo

Islamska država preuzela je odgovornost za napade u Bruxellesu, a napadi su uslijedili četiri dana nakon što je bruxelleska policija uhitila Salaha Abdeslama, glavnog osumnjičenika za napade koje su članovi džihadističke grupe počinili u Parizu u studenome prošle godine. Prema privremenim podacima, u dva atentata  poginulo je 34 ljudi, a oko 170 ih je ranjeno.

Hrvatska je, kao i brojne druge zemlje, nakon napada podigla stupanj sigurnosti, a o cijeloj situaciji smo u RTL-u Danas razgovarali sa stručnjakom za sigurnost i geopolitiku prof.dr. Vlatkom Cvrtilom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Hrvatska dobro postupila kada je digla stupanj pripravnosti i što to znači?

Je, u svakom slučaju. Ne samo da smo to mi učinili, nego je učinila cijela Europa. I da to nismo sami učinili, vjerojatno bi dobili upozorenje iz Europe s obzirom da se radi o teritoriju Europske unije i NATO-a. To su redovite procedure koje onda podrazumijevaju da se sigurnosni sustav podiže na višu razinu i spremnosti. I mi ćemo vrlo vjerojatno vidjeti malo više policajaca na ključnim mjestim, ali isto tako će se puno toga raditi u pozadini, ono što nećemo vidjeti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite li da će ovo dovesti i do nekih procedura, primjerice oko ulaska u zračne luke?

Vrlo vjerojatno. Svaki turistički napad, bez obzira gdje on bio izveden, da li u zgradama zračnih luka ili na javnim mjestima, na neki način daje pritisak na sigurnosni sustav da pronađe nove politike i nove instrumente. Gotovo sigurno je da će se promijeniti te politike u zračnim lukama. Jer danas praktički do onog mjesta gdje se chekirate za ulazak u zrakoplov, nema nikakvih sigurnosnih provjera. A to će se sigurno promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već četiri mjeseca Europa, osobito Belgija, su u strahu od  napada. Jesu li napravljeni neki sigurnosni propusti i je li ovakav brutalni napad mogao biti spriječen?

Image
ŠUICA UŽIVO IZ BRUXELLESA /

'Da mi je netko rekao da ću se u srcu Europe naći u ovakvoj situaciji, ne bih mu vjerovala'

Image
ŠUICA UŽIVO IZ BRUXELLESA /

'Da mi je netko rekao da ću se u srcu Europe naći u ovakvoj situaciji, ne bih mu vjerovala'

Pa možemo reći da je Europa upozoravana, odnosno sigurnosno-obavještajni sustavi različitih europskih država su upozoravali o visokoj vjerojatnosti mogućeg terorističkog napada. I to ne od jučer, nego zadnjih godinu dana, od napada na redakciju Charlie Hebdoa. Pokazalo se da postoje slabe točke, one koje teroristi mogu potencijalno gađati, a one nisu nikakvo mjesto gdje bi bila vrlo visoka sigurnosna zaštita. Nakon toga smo imali Pariz koji je šokirao Europu i doveo do dosta velikog straha, a upravo iz tog straha su sigurnosno-obavještajne službe vrlo preventivno upozoravale da postoji velika mogućnost terorističkog napada. Belgija je to znala i na neki način je imala objavještajne informacije. Međutim, očito nije mogla u potpunosti pokriti sve ono što bi trebala u tom trenutku, da spriječi ove napade. Vrlo vjerojatno je i to posljedica Abdeslamova uhićenja, očito je to dio njegove mreže i očito je tu došlo do posljedica koje su možda mogle biti predviđene, ali nisu mogle biti spriječene.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kažete na spekulacije da je informacija koja je objavljena u javnosti, da Abdeslam surađuje s policijom, aktivirala preostale teoriste?

U takvim slučajevima, kada su dobili zapravo 'zlatni rudnik informacija', ne izlazi se u javnost s informacijama da on surađuje. Dapače, možda se upravo treba govoriti suprotno kako bi se  mreža opustila, uvjetno rečeno, i onda bi se eventualno mogla uhititi. Ovdje je posljedica bila sasvim suprotna, oni su to objavili, među mrežom se vjerojatno pojavila panika. Imali su jasne namjere i te namjere su onda realizirali, vrlo vjerojatno, puno prije nego su planirali. Ali nažalost, uspjeli su.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo