Za RTL Danas / Beljak odgovorio na brojne optužbe: 'Vladajući pokušavaju destabilizirati HSS. Neće uspjeti!'

Šef HSS-a kazao je da se njegovu stranku neprestano pokušava marginalizirati

21.1.2020.
19:10
VOYO logo

Sve više nezadovoljnika javlja se u HSS-u nakon ispada predsjednika stranke Kreše Beljaka i njegovog tvita da UDBA očito nije ubila dovoljno hrvatskih emigranata. 

Nakon što ga je prošlog tjedna zbog toga nekoliko predsjednika lokalnih organizacija pozvalo na ostavku, ubrzo je stigao i odgovor. Predsjedništvo HSS-a dopisom poslanim na županijske organizacije traži da se svi neposlušnici koji kritiziraju predsjednika opomenu jer u protivnom slijede sankcije zbog nepoštivanja statuta. Među prozvanima su se našli i predsjednica bjelovarskog ogranka te gradonačelnik Čazme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju obranu u RTL-u Danas iznio je sam Krešo Beljak. Odbacio je optužbe za verbalni delikt te kazao da sankcija neće biti.

"Najviša tijela stranke, Predsjedništvo i Glavni odbor, imala su prošli tjedan sjednicu, Predsjedništvo je sve odluke donijelo jednoglasno. Raspravljalo se i o ovoj stvari zbog koje je meni žao, ali nije bilo riječi o sankcijama niti će ih biti ubuduće", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak i predsjednica bjelovarskog ogranka Valna Bastijančić Erjavec smatraju da Beljak šteti ugledu stranke i da morate dati ostavku, no on o tome ne razmišlja.

"Izabrala me Izborna skupština, nisu me izabrali pojedinci koji pokušavaju dobiti medijski prostor. Imaju na to pravo iako krše statut i interne dogovore, očito su insturmentalizirani s drugih strana. Nekakvog reda mora biti i u tom smislu je išao jednoglasan dopis da se upozori njihove nadređene da ih upozore da to ne rade, no oni to opetovano čine. Vidjet ćemo što će dalje biti, ja se nadam da neće biti sankcija. Pirak je već dva puta bio suspendiran. Da u HSS-u vlada takva tiranija o kakvoj oni govore Pirak već odavno ne bi bio član stranke", kaže Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jednom se ispričao za sporan tvit kazavši kako nikad nije i ne podržava nikakvo nasilje: "Napravio sam nešto što nisam trebao, ispričao sam se, ali licemjerno je da me prozivaju oni koji rade suprotno i ne pada im na pamet da krše Ustav kada otvoreno veličaju Ante Pavelića, ZDS, ustaški režim. Žao mi je što sam to napravio jer nikad nisam, niti podržavam bilo kakvo nasilje. Bilo je izvučeno iz konteksta, dio šire rasprave, ne bih se više vraćao na to".

Na pitanje kako bi reagirao da se nešto slično dogodilo njegovom političkom suparniku, odgovara: "Kad se iskreno ispriča kao ja, što bismo trebali? Streljati nekoga?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef HSS-a kazao je da se njegovu stranku neprestano pokušava marginalizirati.

"Da je HSS baš toliko nebitna stranka kao što se želi prikazati ne bih ja bio ovdje, ne bi smo 10 dana bili po medijima. Mi jesmo bitni, približavaju se parlamentarni izbori i jasno je da je vladajuća stranka u panici i da će oni pokušati napraviti sve da destabiliziraju najprije HSS kao partnera SDP-a pa onda i koalciiju. Ali to neće uspjeti". poručio je Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrijeme je da sadašnja koalicija preuzme vodstvo nad državom"

Za odnose s SDP-om kaže da su odlični te da ovih dana završavaju pregovore oko samog načina izlaska na parlamentarne izbori.

"Idemo se pipremiti preuzeti odgovornost za Hrvatsku. Ne bih spekulirao o broju mjesta za HSS, mi ćemo sigurno na zajedničkim listama imati najmanje 14 ljudi. Znamo da se preferencijalno zaokružuju kandidati, nema sigurnih, nema sotpostotnih", kazao je te dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otvorena je i opcija da HSS izađe samostalno, ali mislim da je bolje da idemo s SDP-om i još nekim strankama, to se i nedavno pokazalo pobjedničkim. Sto posto mogu reći da će SDP, HSS, možda i HSU ići zajedno na nacionalnoj razini, a s ostalima će se još razgovarati, ali to prepuštam SDP-u kao vodećoj stranci koalicije."

Prije parlamentarnih izbora održat će se unutarstrančki u HDZ-u, no Beljak kaže da ga ne zanimaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bavim se stanjem u HDZ-u. Moje mišljenje o HDZ-u je jasno, kad god su bili u prilici, na vlasti, nisu napravili ništa dobro za hrvatske građane. Vrijeme je da sadašnja koalicija preuzme vodstvo nad državom, a HDZ nek na sovj način rješava svoje probleme. Pobjednička koalicija bit će ona SDP-a, HSS-a i partnera", zaključio je.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo