'Na snazi je ezgodus iz RH' / Beljak oštro kritizirao Vladu: Uludo su potrošili 100 dana

Image

'Gdje ste bili - nigdje, što ste radili - ništa', izjavio je Beljak, te ocijenio kako će se iz dosadašnjeg rada Vlade pamtiti samo loša porezna reforma koja znači daljnju centralizaciju društva

26.1.2017.
13:28
VOYO logo

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u četvrtak je prvih 100 dana Vlade Andreja Plenkovića nazvao "uludo potrošenim danima", u kojima je Vlada propustila priliku da nešto učini.

"Žao mi je što gospoda Plenković i Marić ne shvaćaju da je na snazi egzodus stanovništva iz RH i što su su zadnji bedem obrane hrvatske kao društva - lokalne jedinice samouprave, gradovi, općine - spriječili reformom da rade", rekao je Beljak. Uvjeren je kako će se kroz nekoliko godina urušiti svi fondovi te neće biti plaća u javnom sektoru i mirovina, o čemu, kaže, nitko ne razmišlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSS traži izmjenu Uredbe o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, kako bi se naknada za eksploataciju povećala s 10 na 12 posto, a njezina raspodjela izvršila na način da 5 posto ostvaruju gradovi, odnosno općine, pet posto županije, a dva posto da ide u državni proračun.

Žao mi je što gospoda Plenković i Marić ne shvaćaju da je na snazi egzodus stanovništva iz RH. Krešo Beljak, predsjednik HSS-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj stranci od Vlade traže i da se zaduži da zajedno s Inom te županijama, gradovima i općinama redefinira međusobna prava i obveze, posebno u području isplate rudne rente te vođenja evidencija eksploatiranih količina. "Smatramo da se iznos rudne rente mora povećati s 10 na 12 posto, jer i druge države pokazuju slične trendove. MOL u svojoj matičnoj državi Mađarskoj tako plaća 12, 20 ili 30 posto, ovisno od izvađene količine po bušotini, odnosno polju", ističu u HSS-u.

Za primjer navode i Njemačku, gdje je renta u prosjeku 18 posto, te Austriju gdje se kreće od 15 do 22 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSS-ovac Mladen Madjer rekao je kako su se lokalne vlasti s područja Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije nekoliko puta obraćale nadležnim tijelima državnih vlasti i tražili izmjenu sporne uredbe, ali bez odgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo