Hobotnica se širi? / Benčić o aferi vjetroelektrane Krš-Pađene: 'Jedan krak Josipe Rimac vodi ravno prema ministru Ćoriću'

Image
Foto: PIXSELL

Na Ćorićeve izjave osvrnula se i kandidatkinja za čelnu osobu SDP-a Mirela Ahmetović

2.9.2020.
15:20
PIXSELL
VOYO logo

Zastupnica Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) problematizirala je u srijeda aferu vezanu uz Josipu Rimac jer jedan njezin krak, kaže, vodi izravno prema ministru Tomislavu Ćoriću i njegovoj ulozi u aferi vjetroelektrane Krš-Pađene.

Obrušila se na ministra

Benčić je u saborskoj raspravi na slobodnu temu podsjetila da je jedan od prvih poteza Ćorića kao ministra energetike bilo poništavanje rješenja njegova prethodnika Slavena Dobrovića (Most) da se za spomenuti projekt treba napraviti nova procjena utjecaja na ekološku mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od prvih poteza Ćorića u lipnju 2017. bilo je poništenje tog rješenja, time je omogućio investitoru da do kraja te godine ispuni uvjete i zadrži status povlaštenog proizvođača električne energije, što je rezultiralo time da će po megavatu struje umjesto 43, dobivati 94 eura", rekla je Benčić.

Image
zaslužila je 'poklončić' /

Josipa Rimac 'sredila' prijateljici državni ispit, a ona ga pala i uz njenu pomoć: 'Dobit ćeš sve što treba!'

Image
zaslužila je 'poklončić' /

Josipa Rimac 'sredila' prijateljici državni ispit, a ona ga pala i uz njenu pomoć: 'Dobit ćeš sve što treba!'

Ove se godine, nastavila je, saznalo da je za takvo rješenje izravno lobirala Josipa Rimac i to kod direktora HERA-e, koji je 2019. donio nekoliko rješenja o otkupu struje od CEMP-a. Postavlja se pitanje je li Ćorić bio izravno uključen u hobotnicu Josipe Rimac i je li donio odluku koja je CEMP-u omogućila da idućih 14 godina prodaje struju po višoj cijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li to omogućio zato jer je tu bilo pogodovanja, je li to bilo trgovanje utjecajem ili izravno pitanje mita i korupcije? To ćemo, nadam se, saznati nakon istrage USKOK-a", rekla je zastupnica.

"To nije moralno"

No, čak i ako nije bilo pogodovanja, tvrdimo da je ministar namjerno, znajući koje će biti posljedice, oduzeo minimalno 1,9 milijardi hrvatskim građanima u narednih 14 godina. On je svjesno i namjerno donio odluku kojom jedna osoba, privatni investitor, dobiva, a četiri milijuna hrvatskih građana gube nemalo novca. Naš je stav da se radi o odluci koja će građane koštati milijarde i da takav način upravljanja zahtjeva najviši i najteži stupanj političke odgovornosti, poručila je Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirela Ahmetović (SDP) osvrnula se na Ćorićevu izjavu da je odluka Ine o otpuštanju 250 radnika poslovno uvjetovana, posljedica kretanja ponude i potražnje na tržištu.

"On je pobornik tržišne ekonomije, ali ne i kad blagoslivlje izvoz kvalitetne hrvatske nafte u Mađarsku za potrebe rada mađarskih rafinerija i radnika, a o cijeni po kojoj se izvozi nema pojma", ustvrdila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona ne spori potrebu racionalizacije zbog pada prihoda, no pita koliko je moralno i politički opravdano svaliti pad prihoda na leđa 250 radnika.

"To nije moralno, ni opravdano, pad prihoda uvjetovan je nečim drugim, to je mađarska energetska kolonizacija Hrvatske zadnjih godina", rekla je Ahmetović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obratila se Pupovcu

Karolina Vidović Krišto (Klub DP) podsjetila je da su na današnji dan prije 29 godina i 29 dana srpski agresori ubili novinara Stjepana Penića, koji je prvi ubijeni novinar u Domovinskom ratu te kako je prije 29 godina nestao je i dr. Ivan Šreter.

"Milorade Pupovče, gdje je dr. Šreter, je li istina da se tijelo ne može pronaći zato jer ga nema, jesu li ga vaše tadašnje kolege spalile kao novinara Penića? Gdje je dr. Šreter za kojeg ste jamčili da ćete ga dovesti iz srpskih agresorskih ruku za dvojicu srpskih liječnika, kojima nije pala ni dlaka s glave", pitala je čelnika SDSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijeru Andreju Plenkoviću poručila je pak da je "dotični dio njegove protuustavne vladajuće koalicije".

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo