pragmatičnija rješenja / Beograd bez službenih reagiranja, analitičari ne prognoziraju promjene

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Analitičari i neovisni promatrači smatraju da bi pojedina sporna pitanja između dvije zemlje mogla biti rješavana 'pragmatičnije', među ostalim pitanja nestalih osoba i granica.

12.1.2015.
17:03
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

U Beogradu u ponedjeljak još nema službenih reagiranja poslije predsjedničkih izbora u Hrvatskoj i pobjede Kolinde Grabar Kitarović, a prema prvim ocjenama analitičara, smjena na čelu države neće donijeti bitnu promjenu politike Zagreba prema Beogradu niti nove probleme u srpsko-hrvatskim odnosima.

Analitičari i neovisni promatrači smatraju da bi pojedina sporna pitanja između dvije zemlje mogla biti rješavana 'pragmatičnije', među ostalim pitanja nestalih osoba i granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Internacionalni tajnik Demokratske stranke (DS) Vladimir Todorić izjavio je poslije pobjede Kolinde Grabar Kitarović da 'ne očekuje ni velike, ni nove probleme na relaciji Beograd-Zagreb'. Po njegovoj ocjeni, pobjeda Grabar Kitarović neće donijeti 'neku bitnu promjenu politike Zagreba prema Beogradu'.

"Ne očekujem, unatoč bombastičnim izjavama, neke velike probleme na relaciji Beograd-Zagreb, barem ne neke nove u odnosu na postojeće. Srbija nije otvorila još nijedno poglavlje koje se tiče pridruživanja EU, tako da su protivljenja Hrvatske u ovoj fazi samo retorička i bila su samo predizborno sredstvo HDZ-a", komentar je Vladimira Todorića iz DS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po ocjeni profesora Fakulteta političkih znanosti i nekadašnjeg veleposlanika Srbije u Parizu Predraga Simića nova predsjednica Hrvatske 'pridonijet će tome da odnosi sa Srbijom budu pragmatičniji, ali i i još više približiti Zagreb Bruxellesu'.

"Hrvatska će istodobno pokušati biti dalje od Balkana i što bliže Europskoj uniji", ocijenio je Simić dodajući da i sama osobnost Grabar Kitarović, kao bivše veleposlanice u SAD te pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, 'odgovara ambicijama hrvatske desnice da bude bliže Europi i Americi'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simić je istaknuo i da je pobjeda Grabar Kitarović 'polukorak koji otvara put povratku HDZ-a na vlast tijekom idućih izbora'.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić predviđa pragmatičnije rješavanje problema na razini Beograd-Zagreb i dobre odnose nove predsjednice sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da će Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koja je uvijek imala jako dobre odnose sa Srpskom naprednom strankom, ići pragmatičnije u sporna pitanja sa Srbijom, kao što je granica", rekao je Janjić agenciji Beta, uz ocjenu da se za Srbe u Hrvatskoj situacija 'neće promijeniti pobjedom kandidatkinje HDZ-a'.

On je podsjetio na izjavu novoizabrane predsjednice da postoji spremnost otvoriti bolno pitanje nestalih s obje strane, što se, kako je istaknuo, od dosadašnjeg predsjednika Ive Josipovića nikad nije čulo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ono što je rečeno to će se i dogoditi. Ona (Grabar Kitarović) će zaista pozvati (Tomislava) Nikolića (predsjednika Srbije) u Zagreb, on će ići i to će biti prvi znak da je nešto drugačije, da ne kažem bolje na relaciji Beograd-Zagreb", ocijenio je Janjić.

S druge strane, predsjednica konzervativne oporbene Demokratske stranke Srbije (DSS) Sandra Rašković-Ivić zatražila je od nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da u potpunosti poštuje prava srpske manjine, ocijenivši da njezina pobjeda 'nije samo izbor hrvatskog naroda, već i NATO-a u kojem je ona radila kao pomoćnica glavnog tajnika'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pored snažnog euroatlantskog utjecaja u Hrvatskoj, rezultat izbora svjedoči i da je građanska opcija u podijeljenom hrvatskom društvu doživjela poraz", navodi se u izjavi predsjednice DSS.

Istodobno, nevladina udruga Napredni klub, na čijem je čelu povjesničar Čedomir Antić, zatražila je od predsjednika, premijera i ministra vanjskih poslova da reagiraju u povodu izjave Kolinde Grabar-Kitarović u kojoj je Vojvodinu nazvala susjednom zemljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takva skandalozna izjava, pa i da je nenamjeran politički gaf, svakako ne smije ostati bez reakcije nadležnih u Srbiji", sugerira Antić.

Iz Naprednog kluba navode da je Kitarović u obraćanju uživo rekla: "Borit ću se za prava manjina u Hrvatskoj da ona budu još veća, ali ništa manje neću tražiti za Hrvate u Srbiji, Vojvodini i u drugim susjednim zemljama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo