bolja skrb za građane / Bernardić upozorio: 'Zdravstvu prijeti kolaps, u tijeku je njegova tiha privatizacija'

Upitan o najavljenom štrajku liječnika, Bernardić je rekao da je on opravdan

13.8.2019.
15:11
VOYO logo

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u utorak kako ta stranka planom reforme želi građanima pružiti kvalitetnu zdravstvenu skrb, a medicinskom osoblju osigurati da im se plati svaki odrađeni sat, ocijenivši da je  hrvatsko zdravstvo 'tiho privatizirano' i 'prijeti mu kolaps'.

Na konferenciji za novinare u središnjici stranke na Iblerovom trgu, o problematici koja opterećuje zdravstveni sustav, uz Bernardića su govorili i predsjednik SDP-ovog Savjeta za zdravstvo Danko Vrdoljak, član Savjeta i jedan od kreatora programa za zdravstvo Josip Markić te glavni koordinator javnozdravstvene akcije "Prevencijom do zdravlja" Saša Srića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko je zdravstvo, zaključili su, u stanju koje prijeti kolapsom.

"Dugovi u zdravstvu porasli su do razine na kojoj nisu bili nikad prije i to stanje prijeti potpunim kolapsom zdravstvenog sustava. Zbog niskih plaća i neadekvatnih uvjeta rada, zdravstveni radnici napuštaju Hrvatsku", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznio je i podatak da u Hrvatskoj trenutačno nedostaje preko 10 tisuća medicinskih sestara i tehničara, što dovodi do smanjenja odjela i kapaciteta bolnica, na štetu građana.

Spomenuo je i duge liste čekanja, zbog kojih se, ocjenjuje, događa "tiha privatizacija" zdravstvenog sustava, jer su građani prisiljeni zdravstvene usluge tražiti u privatnim klinikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani neke preglede čekaju mjesecima, neke godinama, a neki nažalost pregled ni ne dočekaju", dodao je Bernardić.

Podsjetio je da je SDP prije manje od godinu dana prezentirao svoj plan reforme zdravstva, koji bi, kako smatraju, doveo do samoodrživosti sektora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SDP će inzistirati na smanjenju lista čekanja, otvaranjem bolnica u popodnevnim satima, uspostavi nacionalnih centara za izvrsnost, čime bi se najzahtjevnijih bolesnicima sa specifičnim zdravstvenim stanjima poboljšala skrb", izjavio je Bermardić.

Dodao je kako bi reforma poboljšala dostupnost zdravstvene usluge u ruralnim krajevima te da bi na cijelo područje Hrvatske uvela i Hitnu medicinsku helihoptersku službu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš cilj je stvoriti pravedan sustav te da kvalitetna zdravstvena skrb u Hrvatskoj bude dostupna svima, a ne samo privilegiranima”, istaknuo je Bernardić.

Kazao je i kako SDP inzistira na tome da se liječnicima plati svaki prekovremeni sat, a da bi produljenje rada bolnica ostavilo prostora za rast primanja u tom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o najavljenom štrajku liječnika, Bernardić je rekao da je on opravdan.

"Ne želimo vjerovati da je ova najava povećanja plaća samo lažno obećanje Vlade, koje služi za kupovanje vremena zbog najavljenog argumentiranog štrajka medicinskih radnika", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić: ''Nesazivanje izvanredne sjednice sabora je grubo kršenje Ustava''

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u utorak da bi nesazivanje izvanredne saborske sjednice predstavljalo grubo kršenje Ustava, no stav SDP-vog kandidata Zorana Milanovića da bi sazivanje bilo presedan nije želio komentirati, rekavši da "svatko ima pravo na svoje mišljenje".

"Ustav je jasan, kaže da se unutar 30 dana mora sazvati izvanredna sjednica Hrvatskog sabora. Sve ostalo je grubo kršenje Ustava", kazao je Bernardić na konferenciji za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić nije želio komentirati stav njihovog kandidata na predsjedničkim izborima Zorana Milanovića, koji je u Metkoviću prošle subote rekao da bi sazivanje te sjednice bio presedan.

Milanović je tada argumentirao da bi se, ako predsjednica Republike odgovori pozitivno na inicijativu Mosta da se sazove izvanredna sjednica Sabora, ista stvar mogla dogoditi više puta godišnje, u svakoj ljetnoj i zimskoj stanci zasjedanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče tumačenja i pojedine interpretacije, svako ima pravo na svoje mišljenje, ali mislim da su tu stvari prilično jasne. Stavove pojedinih kandidata niti ću komentirati niti ću preispitivati", izjasnio se Bernardić.

Nije htio komentirati niti objavu tjednika Nacional, koji tvrdi da on kao predsjednik SDP-a ruši Gordana Marasa kao predsjednika zagrebačke stranačke organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče medijskih špekulacija, pogotovo anonimnih, ne mogu ih komentirati. Mi smo ozbiljna stranka, nekima je očito u interesu vratiti sjeme sukoba u SDP, što neće proći", izjavio je.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo