Reakcije iz SDP-A / Bernardić o izjavi predsjednika Sabora: 'Propaganda na mrtvima i na ljudskoj tragediji je neprihvatljiva'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Nema udruženog zločinačkog pothvata, nema agresije na BiH i mislim da je Hrvatska u tome jedinstvena. Ova presuda ima elemente nepravednosti'

30.11.2017.
14:05
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je u reakciji na hašku presudu bosanskohercegovačkoj šestorici izjavio kako hrvatska politika prema BiH 1990-ih godina nije bila najmudrija, ali i naglasio kako nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata te da je Hrvatska u tome jedinstvena.

"Zločin je individualan, nikako ne smije biti kolektivan", rekao Bernardić novinarima u Saboru, dan nakon što je Žalbeno vijeće Haškog suda utvrdilo postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata u BiH 1990-ih u kojemu je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva RH.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska intervencija u BiH osigurala je mir u toj zemlji, spriječila brojne žrtve, omogućila uspostavu primirja, a kasnije i političkog okvira za Daytonski sporazum, istaknuo je šef SDP-a. Ustvrdio je i kako Hrvatska nije 1990-ih vodila najmudriju politiku u BiH, u prilog čemu, kaže, govori i podatak da je iz BiH protjerano 200.000 Hrvata.

Na izjavu koju je danas pročitao predsjednik Sabora Gordan Jandroković u kojoj se navodi da je, zbog neuvažavanja povijesne istine, neprihvatljiva pravomoćna presude šestorici čelnika Herceg-Bosne, Bernardić je kazao kako mu je neprihvatljiva "propaganda na mrtvima i na ljudskoj tragediji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova presuda ima elemente nepravednosti, ali s tim ćemo morati živjeti

"Nema udruženog zločinačkog pothvata, nema agresije na BiH i mislim da je Hrvatska u tome jedinstvena. Ova presuda ima elemente nepravednosti, ali s tim ćemo morati živjeti", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenutku minute šutnje u sabornici je od SDP-ovaca bio samo Domagoj Hajduković, no Bernardić nije htio odgovoriti da li neki SDP-ovci prihvaćaju tezu o udruženom zločinačkom pothvatu, rekavši samo da je "SDP demokratska stranka te da se o tome mora uputiti pitanje pojedincima". 

Po njegovoj ocjeni, haška je presudu Hrvatsku ponovno vratila temama iz 1990-ih

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponovno se bavimo situacijama iz 1990-ih i cijela tema u sjenu baca sadašnje probleme, a pogotovo ono što je posebno zabrinjavajuće - loše iskorištavanje EU fondova, jer je uplata iz europskih sredstava u Hrvatsku na razini svega 7 posto", kazao je. 

Vučić je bio duboko involviran u događaje 1990-ih, za razliku od sadašnjih hrvatskih političara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na konferenciju za novinare srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je, komentirajući jučerašnju presudu Haškog suda, izrazio nezadovoljstvo zbog "dvostrukih kriterija Europske unije".

Šef SDP-a je istaknuo kako je Vučić bio "duboko involviran u događaje iz 1990-ih" i ratove Srbije na Balkanu, za razliku od sadašnjih hrvatskih političara. "To je ključna razlika između hrvatske i srpske politike danas", istaknuo je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao i prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, upozorivši na izostanak reformi i strateških projekata.  "Proračun je napuhan i prazan po principu 'drži vodu dok majstori odu'", ocijenio je.

"Izjava koju je pročitao predsjednik Sabora nije moja izjava i nije dana u moje ime. Zato nisam sjedio u Saboru, rekao je Peđa Grbin, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo