Psst! / Beroš će dobiti tužbu? Najveće afere tajnih snimanja političara: Neke su dobile i sudski epilog, evo što smo sve čuli

Image
Foto: PIXSELL/Shutterstock

Neke snimke je Vrhovni sud RH proglasio kao zakonit dokaz, a neke i nije...

26.8.2020.
12:55
PIXSELL/Shutterstock
VOYO logo

U javnosti se pojavila snimka mučnog razgovora ministra zdravstva Vilija Beroša i zamjenice ravnatelja zagrebačke bolnice Sestre milosrdnice Dijane Zadravec. U razgovoru prije parlamentarnih izbora raspravljali su o natječaju za izbor ravnatelja koji je poništen. No, snimka je objavljena tek ovaj tjedan. 

Zadravec je optužila Beroša da je znao za snimanje te je najavila tužbu, dok se Beroš pravda kako to nije istina te da ju je samo "stavio na razglas". Ovo nije jedina afera tajnog snimanja razgovora političara koja je procurila u javnost, stoga donosimo neke od najvećih afera od kojih su neke dobile i sudski epilog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda najzvučniji slučaj snimanja je onaj bivšeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe (SDP) koji je proglašen i krivim za podmićivanje gradskih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića iz HDZ-a. Osuđen je na godinu i četiri mjeseca. Snimku je tada napravila Budimir bez Sabinog znanja te je ona ocijenjena kao zakonit dokaz. U javnost je puštena u kolovozu 2013.

U toj snimci čulo se kako je Sabo otvoreno rekao Budimir da "ima i sponzore koji su spremni platiti 50.000 kuna za vijećnički mandat".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MUČAN RAZGOVOR /

Detalji afere koja potresa zdravstvo: Tko je u javnost pustio snimku Beroša i Zadravec?

Image
MUČAN RAZGOVOR /

Detalji afere koja potresa zdravstvo: Tko je u javnost pustio snimku Beroša i Zadravec?

"Pa što god zamisliš, što god zamisliš. Nisam zlatna ribica, ali ti si pametna žena. Što god zamisliš što god", govorio je tada Sabo Budimir u snimci koju posjeduje Večernji list.

Sljedeća afera snimke koja se pojavila u javnosti je ona koju je diktafonom 2013. snimio Davor Pejić. Na njoj se čuje kako viši suradnik u zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport, Nenad Kovačević od njega traži 1750 eura mita mjesečno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to mu je trebao omogućiti da sklopi posao s Gradom i svoju kuću prenamijeni u dječji vrtić. Županijski sud tu je snimku prihvatilo kao valjani dokaz, no Vrhovni sud je kazao kako ipak nije zakonita. Snimka je izdvojena iz spisa, a Pejić je promijenio iskaz tako da je Kovačeviću izrečena oslobađajuća presuda.

Pojavila se i snimka bliskog Bandićevog suradnika

U javnost je procurila i snimka bliskog suradnika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Zdenka Antunovića diktafonom je 2011. snimio Darko T. Na toj se snimci čulo kako je Antunović tražio 10.000 eura mita. Ta je snimka otkrivena u istrazi u aferi "Bundekfest". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu se radilo o mitu za dodjelu organizacije "Zagrebački karneval 2011". Bandić je autora snimke uputio na Antunovića koji je tada bio direktor Košarkaškog kluba Cibona. Vrhovni sud je i u ovom slučaju kazao kako je snimka nezakonit dokaz. 

Bivši saborski zastupnik HDZ-a, Franjo Lucić, nudio je mito novinaru Telegrama. Novinar je, misleći da će mu snimka trebati za transkribiranje izjava, razgovor i snimio. Snimka je nastala u ljeto 2017. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinara je pokušao podmititi da ne piše o njegovom kontroverznom poslovanju i stečaju tvrtki u njegovu vlasništvu. 

"Ako ti ne objaviš taj tekst, ja ću tebi dati 3000 kuna", čuje se u snimci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud odlučio je kako je snimka zakonit dokaz, a i prije presude Lucić je podnio ostavku na sve političke funkcije u HDZ-u.

Lobiranje za ravnatelja Doma zdravlja

U moru tajnih snimki, prošle godine u javnost je procurila i ona Splitsko-dalmatinskog župana i šefa Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, Blaženka Bobana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjim snimkama do kojih je došao Večernji list, čuje se kako je Boban na članove Upravnog vijeća Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije vršio pritisak u vezi namještanja natječaja za izbor ravnatelja te zdravstvene ustanove.

Lobirao je da se ponovno izabere kontroverzni dr. Dragomir Petric. Snimka je nastala u rujnu 2019. nakon što je Boban, kad je shvatio da Upravno vijeće neće podržati Petrica, poništio natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su samo neke od afera tajnog snimanja političara, a tko zna koliko ih još takvih postoji.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo