protestni skup / Beroš nakon sastanka s mladim liječnicima: 'Reforma zdravstva ne rješava se prosvjedima na ulici...'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva s inicijativom mladih liječnika dogovorilo je još jedan termin za sastanak 3. listopada

24.9.2022.
16:11
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

"O reformi zdravstva i načinima na koje rješavati nagomilane probleme u našem zdravstvenom sustavu razgovaramo sa svim dionicima, od komora i strukovnih udruga liječnika te zdravstvenog osoblja do udruga pacijenata. Danas smo otvorili vrata dijalogu i s predstavnicima Inicijative mladih liječnika čije zahtjeve podržavamo, ali ne i način njihova rješavanja prosvjedom”, rekao je u priopćenju ministar zdravstva Vili Beroš.

On je danas sa suradnicima primio na razgovor predstavnike Inicijative koja je organizirala protestni skup ispred Ministarstva zdravstva u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa mladih liječnika, nezadovoljna brzinom reformskih promjena u hrvatskom zdravstvenom sustavu, posebno položajem mladih liječnika na početku karijere, već ranije je u medijima najavila protestni skup kojim žele ukazati na potrebu bržeg rješavanja nagomilanih problema u zdravstvu.

"Po dobivanju zahtjeva, Ministarstvo zdravstva obavijestilo je Inicijativu kako je pripremljen termin za sastanak 3. listopada 2022. godine na kojem bi se otvoreno i argumentirano razgovaralo o svim pitanjima koja tište ne samo mlade liječnike već i sve druge dionike sustava, od zaposlenika do pacijenata, te u izravnom dijalogu zajednički pronalaziti rješenja utemeljena na stručnim ocjenama, objektivnim organizacijskim, kadrovskim i financijskim mogućnostima zdravstvenog sustava, države i društva, koja bi bila ugrađena u prijedloge zakonskih izmjena koje slijede", kažu iz ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Ma hajde?' /

Održan prosvjed mladih liječnika: 'Dobili smo poziv da idemo gore... Dok vi tulumarite, mi budemo se svadili!'

Image
'Ma hajde?' /

Održan prosvjed mladih liječnika: 'Dobili smo poziv da idemo gore... Dok vi tulumarite, mi budemo se svadili!'

Dodali su kako je Beroš zaključio da je većina pitanja koja u javnosti apostrofira Inicijativa mladih liječnika već u postupku rješavanja osiguravanjem zakonskih pretpostavki. Kažu da su pripremljeni prijedlozi izmjena u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju o kojima bi se u skorašnjoj javnoj raspravi trebali izjasniti svi dionici zdravstvenog sustava, ali i građani kao korisnici usluga.

"Upravo je to prigoda da svi, pa i Inicijativa mladih liječnika, dodatno iznesu svoje prijedloge za koje smatraju da nude bolja rješenja od predloženih. Isto vrijedi i za novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine iz lipnja ove godine, koji djelom daje odgovore na primjedbe mladih liječnika. U svim navedenim aktivnostima aktivno su sudjelovale određene strukovne organizacije i udruge čiji predstavnici su bili aktivni sudionici prosvjeda, a i od njih očekujemo institucionalnu konstruktivnu suradnju", stoji u dopisu ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo otvorena rasprava s konkretnim prijedlozima može nas odvesti korak naprijed prema učinkovitijem zdravstvenom sustavu. Zadnjih mjeseci intenzivno razgovaramo s mnogim strukovnim organizacijama i udrugama o svim otvorenim pitanjima i drago mi je što je Inicijativa mladih liječnika, koji bi sutra trebali biti nositelji hrvatskog zdravstvenog sustava, prihvatila dijalog u konstruktivnom ozračju. Predstavnici Inicijative ugodno su me iznenadili svojom zrelošću i rezoniranjem na sastanku te imam vjeru u njihov aktivan doprinos", rekao je Beroš u priopćenju i dodao da se zdravstvena reforma ne može rješavati prosvjedima na ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo