IZJAVA MINISTRA / Beroš objasnio zašto obiteljski liječnici moraju testirati: 'Netko me nazvao generalom. Kad general da naredbu, vojska ga sluša'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kazao je i da je na brzim antigenskim testiranjima bilo pozitivno 23697 osoba te da je napravljeno 1 217 913 brzih antigenskih testiranja

13.1.2022.
14:25
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu za medije nakon sjednice Vlade. 

Komentirajući današnju brojku zaraženih, kazao je da se ne radi o znatnom povećanju, ali da ono postoji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je loše je da je postotak pozitivnih među testiranima kojih je jučer bilo 19775 visok. Incidencija je visoka - 1989. Pred kratki period je pala ispod tisuću", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da je hospitalizirano 1755, što je 67 manje nego jučer.

"Na respiratoru je 216 osoba, 4 manje nego jučer. To je možda najznačajniji element iz razloga da kao posljedicu djelovanja omikrona nemamo povećan broj hospitalizacija", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vremenskom smo intervalu od 2 do 3 tjedna kada broj hospitaliziranih počne pratiti dinamiku pada ili povećanja broja novozaraženih. Ukoliko bi ovakvo stanje ostalo još tjedan dana bio bih optimističan. Na granici smo da možemo reći da omikron neće polučiti veći broj hospitalizacija", kazao je Beroš. 

Image
teška situacija /

Probili smo prag od 13 tisuća mrtvih od korone. Beroš: 'Žalosti što je od usporavanja cijepljenja umrlo 5000 sugrađana'

Image
teška situacija /

Probili smo prag od 13 tisuća mrtvih od korone. Beroš: 'Žalosti što je od usporavanja cijepljenja umrlo 5000 sugrađana'

Kazao je i da je na brzim antigenskim testiranjima bilo pozitivno 23697 osoba te da je napravljeno 1 217 913 brzih antigenskih testiranja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nalazimo se u izazovnom trenutku gdje u cijelom svijetu raste broj novozaraženih i da svi očekujemo da li će početi rasti broj zaraženih. Epidemiološka struka odlučila je promijeniti strategiju testiranja", kazao je Beroš te dodao da je prije dva dana bio sastanak na kojem je dogovoren koncept ove strategije.

"Brza antigenska testiranja se vrše u 1561 ustanovi, uključujući i neke privatne inicijative. Od toga 370 ordinacija obiteljske medicine je radilo taj posao. 558 stomatoloških i 17 ordinacija pedijatrije. Ukupnu 955 ordinacija primarne zdravstvene zaštite se vršilo testiranje. Ukupno je učinjeno 125.000 testiranja i do sada nismo imali dojavu da li je došlo do miješanja pacijenata, zaraze kada se miješaju bolesnici koji su potencijalno pozitivni i koji dolaze zbog drugih razloga. To je zato što liječnici znaju svoj posao", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Struka je vrlo jasno rekla da moramo povećati kapacitete testiranja. S obzirom da sam neki dan rekao da je epidemiologa u Hrvatskoj 150, da svi županijski Zavodi za javno zdravstvo svjedoče ekstremnim opterećenjima, jasno je da u tom segmentu ne možemo tražiti novi iskorak. Bolnice su opterećene drugim načinom tretiranja bolesnika, rade drugu djelatnost, ali i testiraju. Preko 850 tisuća prekovremenih sati samo u prošloj godini na račun covida, jasno je da u tom segmentu ne možemo tražiti povećanje kapaciteta. Mislili smo da moramo omogućiti da svi liječnici obiteljske medicine i brinu za osiguranike. Znam da su opterećeni, ali mi nismo u normalnim vremenima, mi smo u vremenima epidemije", kazao je Beroš. 

Kazao je da moli liječnike da se organiziraju i pruže potrebnu zdravstvenu zaštitu svojim osiguranicima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Liječnici imaju određeni broj osiguranika koji ne prelazi 2000. U kontekstu epidemije i novih izazova povećavamo kapacitete, smatrali smo da je adekvatno da hrvatski pacijenti dolaze svojim liječnicima po pomoć", kazao je. 

"Napravili smo kalkulacije, točno znamo koliko je prvih pregleda, koliko je kontrolnih pregleda, telefonskih konzultacija, i znamo tko i koliko radi, nije sve što je izašlo u medijima točno, kada je riječ o potrebi, molim da svi damo još jedan doprinos", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarao sam jutros s ravnateljima Domovima zdravlja, ne mora nužno svaki liječnik testirati svoje pacijente, može u zajedničkim prostorijama testirati pacijente tog Doma zdravlja", kazao je ministar.

Beroš je kazao da je dopis prema pimarcima koji će detaljniji objasniti njihovu ulogu u svemu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam da su opterećeni epidemiolozi, liječnici, ali apeliram da u kontekstu pogoršanja epidemiološke situacije, gdje bi broj novozaraženih mogao rasti, zbog potrebe bržeg testiranja, da odgovorimo svi ovim izazovima", kazao je. 

Kazao je i da će svaki prekovremeni sat i testiranje koje bude napravljeno u sklopu kampanje će biti plaćeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kome će bolesni građanin otić ako ne svom liječniku u ambulantu? Jučer sam čuo i takve priče. Ali kome, dragi moji Hrvati i Hrvatice, treba otići ako je netko bolestan?", kazao je ministar.

Beroš je kazao da su razmišljali i o privatnim ustanovama koje su certificirane za obavljanje testiranja, ali da prvo treba krenuti s vlastitim, javnozdravstvenim kapacitetima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki kažu da sam u ratu s primarcima, ali to je neistina, ja sam u ratu protiv virusa, a oni su moji suborci. Netko me nazvao generalnom, što mislim da nisam, na čelu sam sustava. General donosi odluke i mora ih donositi, ponekad mogu biti loše, ukoliko general da naredbu vojska ga mora slušati. Ovo nije moja odluka tek tako kad dam više zadataka primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Rekao sam vam kako je odluka donesena. HZJZ sagledavajući kontekst epidemije rekao je da moramo više i bolje testirati", kazao je Beroš. 

"Čujem broj potrebnih testiranja će eksplodirati idući tjedan. Izračunali su da je to nekoliko testiranja dnevno. Jučer sam čuo da je to iznimno kompleksan zadatak, ja mislim da za nekog tko je završio medicinu pa i za sestru, testiranje nije kompleksno", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berošu je postavljeno pitanje je li to sve trebao prije iskomunicirati s obiteljskim liječnicima prije nego su sve saznali preko medija, Beroš je kazao da je jasno da su odluke trebale biti donesene. 

"Sve je to jedna procedura i danas sam na vladi rekao da će se po ispunjenju svih preduvjeta krenuti s time", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o dodatnom plaćanu testiranja, Beroš je kazao da u kontekstu traženja od ministra da se testira negovog osiguranika, da bi se to trebalo napraviti. 

"Želim biti fer, taj dodatni napor će biti plaćen. Mislim da je cijena rada, oko 50 kuna, tu cijenu određuje HZZO. Ta cijena je vrijedila i prije, i onda će biti dodatno plaćena obiteljskim liječnicima koje molim da to rade dodatno", kazao je Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je komentirao i situaciju s omikronom. 

"U ovom trenu želim vjerovati da ćemo doći do virusa koji će se brže širiti, ali izazivati blaže kliničke slike, imunizirati svjetsku populaciju, a onda možemo govoriti da ćemo svesti sve na endemijsku priču, da će virus cirkulirati ali da neće predstavljati izazov kao dosadašnje varijante, poglavito prva i delta varijanta. Nadamo se da on neće izazvati teške kliničke slike. Čini se da sve ide dobrim putem, ali pričekajmo još par tjedana. Mišljenja sam da je on inicijalno uzrokovao teže kliničke slike, da bismo sad svjedočili povećanom broju hospitaliziranih, ali tome ne svjedočimo. Ovaj današnji pad od 67 manje hospitaliziranih je sjajan", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako komentira smjer Španjolske da se korona proglasi kao gripa i koliko smo daleko od toga, Beroš je kazao da je to jedna mogućnost.

"To će biti moguće ako nemamo ozbiljno djelovanje vriusa. Ne možemo glumiti da je nešto kao gripa, a završavaju nam stariji na respiratoru, velik broj", kazao je Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i zašto se van države ne može nakon testiranja brzim testom i zašto nisu angažirane privatne klinike da rade PCR na uputnice. 

"Moramo se organizirati. Ako će potreba biti veća, ugovarat će se takvi postupci", kazao je. Hrvatska je tražila od Europske unije da brzi testovi vrijede i za putovanja, ali je to regulativa Europske komisije", kazao je Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da se cijeli svijet okreće brzim antigenskim testovima.  Beroš je kazao i da treba napraviti distinkciju između testiranja u sklopu dijagnostike i privatnih zahtjeva. 

"Zašto bi Zavod plaćao nekome PCR tko želi na putovanje? Govorimo o onom što ja kao ministar radim u kontekstu zaštite zdravlja ljudi, a ne privatnih zahtjeva", kazao je.

Berošu je postavljeno pitanje i hoće li brze antigenske testove pribrojiti brojkama.

"Odlučit će struka. O tome ne odlučuje ministar", kazao je. 

Na konstataciju da ih neki pribrojavaju, Beroš je kazao - ne u svim slučajevima. 

"HZJZ će s obzirom na strategiju odgovora na epidemiju procijeniti što i kako dalje", kazao je. 

Berošu je postavljeno pitanje umanjuje li se realna brojka zaraženih zbog brzih testova.

"Moguće da da, ali opet stvar u definiciji ECDC i WHO-a koja kao potvrđeni slučaj zahtjeva PCR potvrdu i onda se vraćamo da je Hrvatska upozoravala na moguću potrebu promjene te strategije pa nismo dobili pozitivan odgovor. Važno je da struka prati elemente epidemije", kazao je Beroš. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo