NAKON UŽEG KABINETA / Beroš: 'Policijski sat je zadnje što ćemo poduzeti ako bude trebalo'; Marić: 'Nisu veledrogerije jedini problem u zdravstvenom sustavu'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Sustav financijski nije na zdravim nogama, istaknuo je ministar financija, a što se tiče korone ministar zdravstva je poručio da smo sami sebi najbolji lijek

21.10.2020.
17:17
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Zbog koronavirusa pred Hrvatskom je najmanje šest do sedam vrlo neizvjesnih mjeseci. Brojke zaraženih opet rastu i to zabrinjavajućom brzinom, između ostalog i jer građani i građanke ne nastupaju više tako solidarno spram bolesti koja je unijela pomutnju diljem svijeta i ugrozila globalno gospodarstvo i zdravstveni sustav.

Image
UŽI KABINET /

Ćorić: 'Moja jedina veza sa SDP-om je čišćenje nereda u mojim resorima nakon Milanovićeve Vlade'

Image
UŽI KABINET /

Ćorić: 'Moja jedina veza sa SDP-om je čišćenje nereda u mojim resorima nakon Milanovićeve Vlade'

Na domaćem terenu situacija je posebno ozbiljna zbog starih boljki hrvatske ekonomije, a situacija je sada dodatno zabrinjavajuća s obzirom na problem koji se vuče već niz godina - duga prema veledrogerijama koji se vrti oko pet milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjelokupnom stanju zasigurno ne doprinosi verbalno prepucavanje predsjednika Republike Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koje traje već tjednima, a ovih dana je dodatan spor nastao zbog sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon napada na Markovu trgu koju je zatražio Milanović, a Plenković još nije potvrdno odgovorio.

Beroš: 'Razumijemo veledrogerije, sagledavamo problem, imamo neka pitanja za njih'

U tim okolnostima danas je održan i uži kabinet Vlade uoči sutrašnje redovne sjednice Vlade nakon kojega je ministar zdravstva Vili Beroš kazao: ''Izvijestili smo premijera, sagledavamo situaciju i nalazimo rješenja. Razumijemo i veledrogerije, ali moramo primijetiti da se taj pritisak pred izbore ili rebalans proračuna ponavlja iz godine u godinu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Razgovarali smo o njihovim poteškoćama u odnosu s dobavljačima, odnosno proizvođačima. Na sljedećem sastanku zasigurno će se staviti na raspolaganje da suportiram njihova nastojanja, odnosno da sam ispred Ministarstva i Vlade stupim u kontakt i s domaćim i internacionalnim proizvođačima lijekova. Siguran sam da ćemo iznaći rješenje. Novca ima, o tome će ministar Marić'', rekao je Beroš te istaknuo da na sastanku nije poručio da treba obustaviti distribuciju lijekova prema bolnicama.

''Na troškova utjecala je i koronakriza, odnosno nabava maski, vizira i ostale zaštitne opreme. Osim toga, neki specifični lijekovi, čiji troškovi se mjere u milijunima kuna, također su povećani, a vezani su uz COVID-19 epidemiju. Trošak testiranja je veći od 200-injak milijuna kuna. Ne bih rekao da je COVID-19 kriza jeftina", naglasio je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bolnice mogu još dovoljno dugo izdržati'', ustvrdio je ministar, ali o kojem se roku radi nije želio reći, već je kazao da imaju pitanja za veledrogerije vezano uz strukturu duga i potom će razgovarati o njegovoj otplati: ''Mislim da ćemo naći rješenje prije isteka mjesec dana''.

Beroš: 'Ako se ne dogode neki pozitivni pomaci, sasvim je sigurno da ćemo uvoditi neke dodatne mjere'

U međuvremenu, raste broj novozaraženih, a Beroš je poručio: ''Još ćemo nekoliko dana pričekati eventualni učinak ranijih mjera. Ako se ne dogode neki pozitivni pomaci, sasvim je sigurno da ćemo uvoditi neke dodatne, ali balansirane mjere koje će se prvenstveno odnositi na ograničenje okupljanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sami smo najbolji lijek za ovu epidemiju ako poštujemo mjere. Jasno je da se virus horizontalno i zrakasto šiti među populacijom, stoga je sada potrebno biti oprezniji nego ikad", poručio je Beroš najavivši neke nove mjere vezano uz javna okupljanja, ali nije iznosio detalje, a policijski sat ne planiraju zasad.

''Ako bude potrebno, ali u ovom trenutku ne želim dati potvrdan odgovor. Imamo još niz drugih mjera, preporuka, policijski sat je zadnje što ćemo poduzeti ako bude trebalo'', istaknuo je Beroš.

"Potpuno je jasno da se virus horizontalno i zrakasto širi populacijom, sad treba biti oprezniji nego ikad. Ako dođe vrijeme za to, svakako ćemo razmišljati o svemu onome što je potrebno da bi zaštitili zdravlje i živote građana", zaključio je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić: 'Nastavit ćemo dijalog s veledrogerijama, a razgovarat ćemo i o tome kako da novac dospije tamo gdje treba'

''Nastavit ćemo razgovarati. Treba sagledati strukturu i ročnost duga'', naglasio je ministar zdravstva i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić, kazavši da sada mogu osigurati 300 milijuna kuna, a zatim je tu i rebalans proračuna.

Ukupne brojke su zaista velike, ogromne, upozorio je da je ovdje riječ samo o veledrogerijama, ali ukupna brojka se vrti oko 10 milijardi kuna, a obaveze i dalje rastu: ''Evidentno je potrebno napraviti neke iskorake na troškovnoj strani''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijalog će se nastaviti, razgovarat ćemo i o tehničkim detaljima kako da novac dospije tamo gdje treba, najavio je ministar financija te upozorio da lokalne bolnice stoje lošije od državnih.

''Svih ovih godina smo radili kosolidaciju državnih financija i sigurno da mi nije drago da imamo ovakvo probijanje rokova. Podmirivanje cjelokupnog duga je što se mene tiče na stolu, ali moramo razriješiti novu akumulaciju duga'', zaključio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo