Naš zakon im to dopušta / Bespravna gradnja u Istri: Urbanističko divljaštvo sada predvode Slovenci i Talijani. Hrvatska kao da ne postoji

U svojoj zemlji već bi ostali i bez kuće i bez kučeta, ali u Hrvatskoj je zakon samo vrba na svirali

3.12.2020.
13:40
VOYO logo

Sići do plaže na kojoj su se oduvijek kupali danas je opasno, tvrde Umažani. Njihovih plaža više i nema. Zatrpane su pod betonskim platoima na koje su samozvani novi vlasnici upisali čak i kućne brojeve.

"Dođeš, staviš si ležaljke i tako dalje, dođe ženska dolje i pobaca ti sve u more. Ti zoveš policiju, ja sam zvao policiju, došla je policija, vidjeli su, napravljen je očevid i tako dalje ali ništa se mijenjalo nije", ispričao je Edi Vidonis iz Savudrije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kućni brojevi na plažama odgovaraju vikendicama u prvom redu do mora. Gdje su upisali svoj broj tu je i njihova plaža.

"Oni to smatraju svojim i to žestoko brane. Kada se obratimo policiji ili nekome tko bi trebao to rješavati, nikoga nije briga. I to traje godinama", požalio se Josip Šverko iz Savudrije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je pomorsko dobro, znači cijela obala je uzurpirana. Tu domaći ljudi jednostavno ne mogu doći i ako dođu će ih potjerati", kazao je Damir Grunbaum, gradski vijećnik Grada Umaga.

Image
Radi punom parom /

Dala otkaz, pobjegla iz grada i sada ostvaruje životni san: Upoznajte mladu poduzetnicu koja gradi kućice na stablu

Image
Radi punom parom /

Dala otkaz, pobjegla iz grada i sada ostvaruje životni san: Upoznajte mladu poduzetnicu koja gradi kućice na stablu

"Znalo se desiti da idem sa ženom i malim, isto, pse puste za nama. Dva velika psa su pustili lijepo i točno za nama, mislim iz terase i sad se ti snađi", prisjetio se Vidonis. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po slojevima betonskih platoa vidljivo je da su neki stari i po nekoliko desetljeća dok su drugi nedavno izliveni. A sav građevinski otpad, tvrde lokalni ronioci, završava u moru.

"Sad ne znam ako gazde vikendica daju nalog da bacaju u more ili ovi građevinari bacaju. Ima stvarno svega i svašta. Čim se nešto renovira, baca se u more", rekao je Ezio Kocijančić iz Savudrije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reporter je uspio pronaći jednu od adresa kakvih se može naći mnogo na jednoj plaži u Umagu što pokazuje kako vlasnici okolnih parcela svojataju i na neki način smatraju svojim vlasništvom čak i obalu odnosno pomorsko dobro.

Pomorsko dobro je pojas širine najmanje šest metara od linije vode prema kopnu kojemu, prema hrvatskim zakonima, svatko ima pravo pristupa, nitko na njemu ne smije graditi niti drugima ograničavati pristup. Gradonačelnik Umaga godinama kaže kako vodi bitku već godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U posljednjih 20-ak godina koliko se intenzivno bavim problematikom uzurpacije pomorskog dobra na lokaciji Crveni vrh promijenilo se dvadesetak ministara. Evo pet do šest premijera, četiri predsjednika, ali problem do sada nije riješen", izjavio je Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga. 

Kaže, obratio se svim institucijama koje su se u protekla dva desetljeća izmjenjivale u nadležnosti nad pomorskim dobrom, ali stanje na umaškim plažama nije se promijenilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direkt je upit poslao i policiji i inspektoratu i Ministarstvu mora.

"Djelatnici nadležne Lučke kapetanije Pula u pravilu nisu zatjecali izvođenje spomenutih građevinskih radova na pomorskom dobru, a  osim toga u obližnjem naselju se većinom nalaze kuće za odmor osoba koje nemaju prebivalište u RH, zbog čega je dokazivanje prekršaja bilo znatno otežano", odgovorili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastukture, 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U proteklom razdoblju oizrečene su novčane kazne u iznosu od 30.000 kuna za pravnu osobu te za odgovornu osobu z uznosu od 15.000 kuna. Za uklanjanje bespravno izgrađenih objekata na pomorskom dobru nadležna je građevinska inspekcija", dodaju iz Ministarstva,

Odgovor insprktorata još se čeka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je u ingerenciji Grada Umaga, jedinica lokalne samouprave kao takvo, mi pokušavamo promptno rješavati. Međutim sve ono što je u ingerenciji državnih institucija jednostavno se ne rješava", kazao je Bassanese. 

I tako će vjerojatno do ljeta u Umagu niknuti još koji betonski molić, a mještani će se i dalje pjeniti uzalud. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo